RMDSZ: határozottan elutasítjuk a közalkalmazotti tisztségek betöltését versenyvizsga nélkül

2016.03.09. | Szenátus

Az RMDSZ szenátusi frakciója nem támogatja a szociáldemokraták azon javaslatát, amely versenyvizsga nélkül magas rangú közalkalmazotti tisztségek betöltésére jogosítaná fel azon képviselőket és szenátorokat, akik felsőoktatási bizonylatokkal rendelkeznek és legalább egy teljes parlamenti mandátumot ledolgoztak.

Azt gondoljuk, hogy egy ilyen javaslat csak rontana a képviselők és a szenátorok hétköznapi megítélésén. A törvényeknek mindenkire egyformán kell vonatkozniuk, nem tehetünk különbséget egy választott és egy meg nem választott állampolgár között akkor, amikor közalkalmazotti tisztségekről beszélünk. A megmérettetés és a tudásfelmérés elve nem törölhető el csak azért, mert az adott képviselőnek vagy szenátornak van egy ledolgozott parlamenti mandátuma. A versenyvizsgák olyan szakmai felkészülést feltételeznek, amelyekhez a parlamenti tapasztalat nem biztos, hogy elegendő” – fogalmazott Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Hozzátette, egy ilyen jellegű törvénykezdeményezés nem adna választ az ország égető problémáira sem és ennél sokkal fontosabb jogszabály-módosításokkal kell foglalkozni.