RMDSZ: jelen formájában alkotmányellenes a levélben való szavazás törvénye

2015.10.28. | Képviselőház

RMDSZ: jelen formájában alkotmányellenes a levélben való szavazás törvénye

Nagy hibát követtek el a parlamenti pártok képviselői, hiszen egy alkotmányellenes és sok szempontból hibás törvénytervezetet fogadtak el – nyilatkozta Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője a Parlament Alsóházának szerdai, október 28-i plenáris ülésén. A Szövetség képviselői számos hiányosságot azonosítottak az elfogadásra javasolt, levélben való szavazás törvénytervezetében, melyek az alkotmányossági elégtelenségeken túl a választási csalás lehetőségére is rávilágítanak. A képviselőházi szavazást követően az Alsóház változatlanul, a hibás és alkotmányellenes kitételeket tartalmazó szöveget fogadta el.

A nagy sietséggel elkészített törvényjavaslat sok szempontból kérdéseket vet fel a szavazat titkosságának alkotmányos garanciáját illetően. Bár a választási törvényeket előkészítő szakbizottságban sok szempontból javítottunk a helyzeten, a végső szöveg még mindig nem ad biztonságos megoldásokat e tekintetben. Amellett, hogy ez a helyzet nyilvánvalóan alkotmányellenes, komoly választási csalásokra ad lehetőséget” – nyilatkozta Márton Árpád. Kiemelte: a törvény valójában nem is azt a problémát orvosolja, amely megoldására eredetileg készítették. „A törvény nem az államelnök-választásokra vonatkozik, tehát nem a választópolgárok jogos felháborodására adott válaszként szolgál, hanem a jövő évi parlamenti választásokra, ilyen értelemben pedig nem azt a problémát oldja meg, amelyet az állampolgárok jeleztek” – mondta a parlamenti vitában Márton.

A képviselő továbbá kitért arra is, hogy a tavasszal elfogadott új parlamenti választási törvény tükrében a most bevezetett levélben való szavazás jelentősen torzítja majd a választások eredményeit, hiszen így a levélben leadott szavazatok nem a külföldi választókerületben hoznak mandátumokat, hanem a visszaosztás után az ország különböző megyéiben. „Mindezekért az RMDSZ nem szavazta meg a törvényjavaslatot” – zárta beszédét a Szövetség képviselője.