RMDSZ képviselőházi frakciója: a kormány készítsen hatástanulmányt arról, hogy hol lenne engedélyezett a bányakitermelés

2017.11.21. | Képviselőház

„Az RMDSZ képviselőházi frakciója csak abban az esetben tudja támogatni  a Natura 2000-es besorolású területek szabályozására vonatkozó törvénymódosítást, amennyiben a szaktárca hatástanulmányt készít azokról a bányákról és településekről, ahol elindulhatna az altalajkincsek kitermelése" – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, volt környezetvédelmi miniszter.  A szakpolitikus úgy értékelte, hogy csak akkor dönthet felelősen ebben a kérdésben a képviselőház, amennyiben megfelelő módon tájékoztatja a pártokat a kormány. „Jelenleg a képviselőházi szakbizottságokban  tárgyaljuk ezen módosítást, amelyről a környezetvédelmi szakbizottság kell jelentést tegyen, valamint másik négy szakbizottság véleményezzen. Az RMDSZ minden szakbizottsági vitán ezt az álláspontot fogja képviselni” – hangsúlyozta Korodi Attilaaz RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

A képviselőház közigazgatási bizottsága ma tárgyalta a tervezetet, a bizottsági munkálatokról Csoma Botond képviselő, szakbizottsági tag elmondta: „többek között úgy módosulna a Natura 2000-es besorolású területeket szabályozása, hogy feloldaná a védett területi státust – az országos környezetvédelmi szakhatóság jóváhagyásával a védett terület azon részén, ahol 2007. június 29. előtt engedélyezve volt a bányászat, illetve a természetvédelmi területek azon részein, amelyek a települések belterületeit ölelik fel. Tekintettel arra, hogy nincs tisztázva és pontosítva, hogy milyen bányákra vonatkoznának az új előírások, arra kértem a szakbizottságban a kormány képviselőit, hogy mutassanak be egy hatástanulmányt erre vonatkozóan, valamint a szakbizottságot arra, hogy addig is halasszák a bizottság véleményezésének elkészítését a tervezetről” – mutatott rá Csoma Botond, az RMDSZ szakbizottsági tagja, Kolozs megyei parlamenti képviselő november 21-én Bukarestben, a szakbizottsági munkálatokat követően.

Az RMDSZ Kolozs megyei törvényhozója kifejtette, hogy ebben a formában nem tudja támogatni ezt a kezdeményezést, hiszen pontosan nem látja, hogy melyek az érintett területek. „Természetesen szükség van az altalajkincsek kitermelésére, azonban ezen folyamat szigorú nemzetközi és országos környezetvédelmi előírások mentén kell történjen” – részletezte a képviselő, majd hozzátette: további szakmai vitákra van szükség a civil szervezetek és az érintettek bevonásával.

A szakbizottsági ülésen a kormánykoalíciót alkotó pártok képviselői nem hagyták jóvá az RMDSZ kérését, nem halasztották az tervezet megvitatását, valamit a kormány sem fejezte ki szándékát arról, hogy hatástanulmányt készítene, így az RMDSZ képviselője a tervezet ellen szavazott.