RMDSZ-kezdeményezésre 5 évre visszamenőleg kifizethető a társadalombiztosítási járulék

2016.09.20. | Képviselőház

Fotó: Gábor Lajos

Elfogadta a képviselőház az RMDSZ azon jogszabály-módosító javaslatát, amely lehetővé teszi azon személyek számára, akik a nyugdíjkorhatár küszöbén állnak, de nem rendelkeznek a nyugdíjazáshoz szükséges társadalombiztosítási befizetéssel, hogy visszamenőleg maximum 5 évre kifizessék a társadalombiztosítási járulékot.

Kerekes Károly, az RMDSZ parlamenti képviselője a törvény-tervezet kidolgozója elmondta: „a törvény azoknak a személyeknek a problémáját oldja meg, akik a nyugdíjkorhatár küszöbén állnak és nem rendelkeznek a nyugdíjazásukhoz szükséges biztosítási évekkel. Ezen személyeknek lehetőségük adódik maximum 5 évre visszamenőleg befizetni a társadalombiztosítási járulékot.”

Az Szövetség Maros megyei szakpolitikusa továbbá kifejtette, hogy a lakhely szerinti nyugdíjpénztárral kötött társadalombiztosítási szerződés alapján a befizetést egy összegben vagy akár 6 hónapos idő-intervallumos részletekben lehet megejteni.

A törvényt minden politikai alakulat támogatta, azonban el kell ismernünk, hogy nem tökéletes: nem sikerült abban a formában elfogadtatni a szakbizottsági munkálatok során, amely lehetőséget biztosított volna azon személyeknek is a társadalmi biztosítási járulék befizetésére, akik korábban voltak abban a  helyzetben, hogy nem tudták befizetni a társadalombiztosítási járulékot saját hibájukon kívüli okokból” – mutatott rá a törvényhozó. Hozzátette: nem az RMDSZ mulasztása,  a többi párt részéről nem volt meg a kellő politikai akarat.