RMDSZ: meg kell szüntetni a hallgatólagos eljárás módszerét a törvényalkotásban

2017.02.28. |

RMDSZ: meg kell szüntetni a hallgatólagos eljárás módszerét a törvényalkotásban

Fotó: Gábor Lajos

Elfogadhatatlan, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) felszámolását kezdeményező jogszabálytervezet hallgatólagosan átmegy egyik házból a másikba. Az elmúlt parlamenti mandátumban az RMDSZ többször is kérte a hallgatólagos eljárás megszüntetését, azonban ehhez alkotmánymódosításra van szükség. Megoldást kell találnunk arra, hogy az e fajta törvényhozást kiiktassuk a szabályzatunkból” – mutatott rá Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselője, azt követően, hogy a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu törvénytervezete hallgatólagosan átment a képviselőházból a szenátusba. A tervezetről a szenátus szavaz döntő házként.

Az RMDSZ Kolozs megyei képviselője elmondta, hogy Diaconu tervezetét tavaly november 11 és 25 között kellett volna napirendre tűzze a képviselőház, azonban ez idő alatt a választási  kampányban a parlamenti képviselők választókörzetükben tevékenykedtek hivatalosan, ezért ez nem történhetett meg, és a törvényes határidő lejártával a parlament alsóháza már nem vitathatja meg érdemben a tervezetet, így az hallgatólagosan átment a szenátusba.

Csoma Botond elmondta, jelenleg a szenátusban 65 szenátusi tevékenységi nap alatt kell megvitassanak egy törvénytervezetet a szenátorok, amennyiben első házként érintett a felsőház, míg a képviselőház esetében csak 45 kalendáriumi nap áll a törvényhozók rendelkezésére.

Az elmúlt parlamenti ciklusban az RMDSZ kidolgozott egy tervezetet, amelyben kérte, hogy alkotmánymódosításig a képviselőházban is a 65 napos határidőt alkalmazzák a törvényhozók egy-egy tervezet megvitatására, azonban ezt elvetették. Jövő héten az RMDSZ parlamenti frakciói újból iktatni fogják ezt a kezdeményezést, így az újra választott parlamentnek vitázni és döntenie kell róla.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta, tekintettel arra, hogy ebben a kérdésben a szenátus a döntő ház a Szövetség szenátorai a jogszabálytervezet bizottsági munkálatai során a tervezet elutasítását fogják szorgalmazni: „Bogdan Diaconu törvénytervezetei magyarellenességükről híresek. Sajnos vannak politikusok, akik magyarellenes retorikával és tettekkel próbálnak politikai tőkét kovácsolni. A szenátusban el fogjuk utasítani ezt a törvénytervezetet, hiszen negatív véleményezést kapott a kormánytól is és a képviselőházi szakbizottságokban is”.