RMDSZ: megoldottuk a szociális bentlakások helyzetét – új intézményi formában lakhatnak a rászoruló gyerekek

2017.04.04. |

Egy joghézagot sikerült orvosolnunk ma a képviselőházban, hiszen a szociális intézményrendszereket szabályozó törvényről kiderült, hogy nem nyújt megoldást azokra a helyzetekre, amelyekkel a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek szembenéznek. Jelenleg két típusú szociális intézményrendszer működhet: a napközis rendszer, amelyben minden nap hazatérnek a családjukhoz a gyerekek, illetve a központok, ahol a kiskorúak intézményi védelem alá kerülnek, itt állandó ellátásban részesülnek. Azonban ez a rendszer nincs tekintettel azokra a gyerekekre, akik olyan környezetből származnak, ahol a családi köteléket nem kívánják feloldani, azonban nincs lehetőség a napi ingáztatásra sem. Jelen pillanatig megtűrt állapotban működtek azok a szociális jellegű bentlakások, ahol időszakosan gondozzák a gyerekeket majd, családjukhoz rendszeresen visszatérhetnek. Amennyiben ezek a bentlakások nem az iskolai intézmény keretében működnek, amiről egyébként a tanügyi törtvény rendelkezik, akkor nyilván más, a szociális intézményrendszert szabályozó törvényben kell helyt kapniuk. Ezt orvosolta az RMDSZ megszavazott törvénykezdeményezése” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy a képviselőház plénuma megszavazta a Szövetség erre vonatkozó tervezetét.

Szabó Ödön kifejtette, hogy a törvénytervezet a hasonló intézményeket működtető civil és egyházi szervezetek által tapasztalt akadályok megszüntetését célozza, akikkel a Szövetség többször is egyeztetett az elmúlt években. Ennek eredményeként több módosító-tervezetet is iktatott a Parlamentben. E kezdeményezés is a Szövetési Képviselők Tanácsán zajló egyeztetések alapján fogalmazódott meg az előző ciklusban, és sikerült az új mandátumban a parlamenti együttműködésnek köszönhetően elfogadtatni.

Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a képviselőház munkaügyi és szociális bizottságának titkára elmondta, hogy nagy szükség volt erre a kezdeményezésre, hiszen azokon a hátrányos családi helyzetből származó gyerekeken segítene, akiket a szülők nehezen tudnak iskoláztatni, így kénytelenek szociális bentlakásokba elhelyezni őket: „sajnos, sok olyan eset van Romániában, ahol a szülők nem tudnak gondoskodni gyerekeik jövőjéről. Ez a törvénytervezet lehetővé teszi, hogy a civil és egyházi társadalom úgy segíthessen, hogy a szülőt nem fosztják meg felügyeleti jogaitól, így a család intézménye nem gyengül tovább. Az elmúlt időszakban több ilyen jellegű intézményt zártak be, így sok esetben kerültek az utcára vagy nem megfelelő környezetbe gyerekek. Az RMDSZ célja az, hogy segítsen a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezeteken, hiszen azok hiánypótló munkát végeznek.”

Az RMDSZ törvénytervezete lényegileg kiegészíti a szociális intézményrendszert egy új típussal, a szociális bentlakásokkal.