RMDSZ: nem akarunk zászlóőrző polgármestereket

2015.12.09. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: nem akarunk zászlóőrző polgármestereket

Nem zászlóőrző polgármesterekre és megyei tanácselnökökre van szüksége Románia lakosságának. Az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja és határozottan elutasítja azt a szociáldemokrata törvénykezdeményezést, amely értelmében a polgármesterek és a megyei tanácselnökök hivatalból elveszítenék mandátumukat, amennyiben nem hordják a háromszínű román nemzeti díszsálat, illetve ha a jogszabályban előírt helyeken nincs kifüggesztve Románia zászlaja” – ismertette Cseke Attila, a Szövetség Bihar megyei törvényhozója azt követően, hogy a képviselőház közigazgatási szakbizottságában a szociáldemokrata törvénykezdeményezést ezen a héten megszavazták.

Cseke Attila felhívta a figyelmet arra, hogy az említett törvénykezdeményezés több szempontból is torzítja a helyi önkormányzatok autonómiáját, valamint ellentmond annak az elvnek is, amely a választott tisztségekre vonatkozik: „az RMDSZ elmondta szakmai aggályait a szociáldemokrata törvénykezdeményezéssel kapcsolatban és folyamatosan hangsúlyoztuk, hogy Romániában törvény szabályozza azokat a helyzeteket, amelyekben egy választott tisztségben lévő személy elveszítheti mandátumát. Mindenkinek abból a demokratikus tényből kellene kiindulnia, hogy az említett tisztségekbe a helyi közösség szavazott bizalmat a polgármesternek, illetve a megyei tanácselnöknek, akik közösségüktől kapták legitimitásukat a választott mandátumra. Nem lehet különböző okokra hivatkozva mellőzni ezen személyeket.”

A Bihar megyei törvényhozó elmondta, a jelenleg hatályban lévő törvények értelmében egy választott tisztségben levő polgármestertől vagy megyei tanácselnöktől bírósági döntés nyomán lehet megvonni mandátumát, vagy abban az esetekben, ha saját akaratból lemond, illetve elhalálozás esetén.

Ennek a törvénytervezetnek a cikkelyei gyakorlatilag zászlóőrző polgármestereket termelnek ki, hiszen ha valaki lelopná a román zászlót valamelyik hivatalos intézményről, akkor elveszítené mandátumát. Elutasítjuk ezt a törvénytervezetet, hiszen precedenst teremtene arra is, hogy az elkövetkezőkben a szociáldemokraták kénye-kedvük szerint a törvénycikkelyekben akár valamilyen május 1-ji felvonulást, de akár munkásfesztivált tegyenek kötelezővé, és ha az nem teljesülne, akkor elveszítené választott mandátumát az adott közösség polgármestere” – fogalmazott Cseke Attila. Elmondta, hogy nagyon aggasztónak találja ezt a hozzáállást abban a kontextusban is, amely most alakult ki az országban, és egyesek egy egész közösséget próbálnak megbélyegezni különböző okokra hivatkozva.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.