RMDSZ: Nem az adóügyi illetékeket szabályzó törvényre

2013.05.15. | Képviselőház , Mezőgazdaság

RMDSZ: Nem az adóügyi illetékeket szabályzó törvényre

A képviselőház keddi ülésének napirendi pontjai között szerepelt az adóügyi törvénykönyvet módosító 8/2013-as kormányrendelet elfogadásáról szóló törvénytervezetet megszavazása. Az új adónemeket meghatározó törvényrendelet vezeti be a mezőgazdasági, erdészeti és haltenyésztési jövedelemadókat, illetve a kis- és középvállalkozások részére kötelező érvénnyel, hogy mindazon vállalkozások, amelyek éves forgalma nem haladja meg a 65.000 euró értéket, azok a jövedelmük 3 százalékával egyenlő adót fizetnek függetlenül attól, hogy van e vagy nincs profitjuk.

Az RMDSZ képviselőházi frakciójának álláspontját Korodi Attila Hargita megyei képviselő ismertette a szavazást megelőző vitában: „Igazságtalan módon adóztatják a mezőgazdasági termelőket, az állattenyésztők esetében akár háromszor is megadóztatják ugyanazt a tevékenységet. Ez a törvény kontraproduktív is, hiszen míg eddig a kormányok azt próbálták ösztönözni, hogy a fiatalok maradjanak otthon, és fejlesszék farmjaikat, ez a törvény pontosan azokat „bünteti”, akik ezt megteszik, mintegy ismét eltántorítva a fiatalságot”- fejtte ki a fiatal képviselő, majd kihangsúlyozta: „a kis- és középvállalkozók kötelező érvényű 3%-os adózási rendszere cégek bezárásához vezethet”.

Márton Árpád Kovászna megyei parlamenti képviselő felszólalásában a Szövetség által benyújtott módosító javaslatokat indokolta, amelyek kitérnek a földminőségének függvényében történő adóztatásra: „a történelmi Máramarosban vagy Háromszéken, a hegyvidéken vagy szigorú éghajlatú területeken nem lehet annyit termelni, mint a Baraganban, mint ahogy a jobb minőségű föld is többet hoz, mint a gyenge. Ezért az adók 15-15 százalékos, valamint 30 százalékos csökkentését kérjük”. Továbbiakban a képviselő fenntartotta azt a módosító javaslatát is, amely szerint a befolyt adó 70%-a maradna az önkormányzatnál, és csak 30%-a kerülne a központi költségvetésbe.

Az RMDSZ az adótörvényköny módosítására 18 javaslatot nyújtott be, amelyek közül egy sem került elfogadásra. A Szövetség képviselőházi frakciója nem szavazta meg a kormányrendelet elfogadásáról szóló törvénytervezetet.