RMDSZ: nem elegendő egyezményt kötni a Valutaalappal, gazdaságot élénkítő programok kellenek

2013.09.17. | Képviselőház , Szenátus

Románia miniszterelnöke Victor Ponta, a Képviselőház és Szenátus együttes ülésén mutatta be azt a szándéknyilatkozat formájában kidolgozott gazdasági programot, amelyet Románia a Nemzetközi Valutaalap vezetőségének nyújtana be egy elővigyázatossági és likviditási hitelkeret kérése céljából, szükség esetén.

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának részéről Erdei D. István Szatmár megyei parlamenti képviselő ismertette a Romániai Magyar Demokrata Szövetség álláspontját: „ a Romániai Magyar Demokrata Szövetség most is, illetve amikor kormányon volt akkor is fontosnak tartotta egy ilyen jellegű megegyezés kivitelezését, hiszen szükséges és hasznos Románia gazdaságának,  ugyanakkor egy  bizonyos fokú biztonságot, valamint magasabb hitelt nyújt, azzal a feltétellel, hogy nem ró további terhet az állampolgárokra” -  részletezte Erdei D. István. A Szatmár megyei képviselő hozzászállásában a továbbiakban kiemelte, hogy egy újabb egyezmény megkötése a Nemzetközi Valutaalappal nem elegendő ahhoz, hogy Románia gazdasága, az ipari szektor, a társadalmi élet fellendüljön és jó irányba haladjon, nagy szükség van néhány gazdaságot élénkítő sürgősségi intézkedésre. „ Fel kell állítani a prioritásokat a megkezdett és a be nem fejezett projekteknek nyújtott finanszírozási támogatások között, a közúti és vasúti infrastruktúra rehabilitációjára és helyreállítására van szükség, valamint arra, hogy csökkentsék a munkanélküliek számát új munkahelyek teremtése által. Mindezeket nem lehet kivitelezni, egy jól megalapozott 2014-es országos költségvetési terv nélkül” – zárta hozzászólását Erdei D. István, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője.