RMDSZ: nem indokolt az új népszavazás a Parlament létszámáról

2013.06.18. | Aktuálpolitika

RMDSZ: nem indokolt az új népszavazás a Parlament létszámáról

Tartózkodott az Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti csoportja azon a keddi szavazáson, amelynek célja az államelnök által kezdeményezett új, a Parlament létszámának csökkentéséről szóló jóváhagyása volt. Az államelnök által második alkalommal javasolt téma kapcsán a Képviselőház és a Szenátus együttes ülésen döntött és nem hagyta jóvá a népszavazás újbóli megszavazását az egykamarás parlament bevezetéséről és a képviselők számának háromszázra való korlátozásáról.

„Nem vonjuk kétségbe az államelnök alkotmányos jogát népszavazást kezdeményezni bizonyos kérdésekben, de úgy véljük, hogy nem alkalmas most népszavazást kiírni egy olyan témában, amelyről volt már egyszer egy referendum” – vázolta az RMDSZ álláspontját Máté András Levente, a Szövetség képviselőházi frakcióvezetője, aki hozzátette: „Tartózkodtunk a szavazásnál, mert úgy látjuk, nincs se alapja, se indoklása a népszavazás megismétlésének”. A Kolozs megyei képviselő tovább taglalta az RMDSZ álláspontját mondván, hogy „az RMDSZ mindig is a kétkamarás parlament híve volt, mindig ezt a felállást támogattuk, ugyanis ebben látjuk a törvényhozás egyensúlyának egyik biztosítékát. Nem értünk egyet az egykamarás parlament ötletével, ugyanúgy, ahogy a legutóbbi népszavazás alkalmával sem értettünk egyet  vele. Ezt a felfogást vittük be az idei alkotmánymódosító javaslataink közé is, így nem támogathattuk egy újabb népszavazás kiírását” – zárta mondanivalóját Máté.