RMDSZ: Románia elsődleges prioritásai között kell szerepeljen az észak-erdélyi autópálya megépítése

2016.02.23. | Infrastuktúra

Az észak-erdélyi autópálya munkálatainak mielőbbi befejezését számos fórumon szorgalmaztuk, akkor is, amikor kormányon voltunk és akkor is, amikor nem voltunk a végrehajtó hatalom tagja. Elgondolkodtató az a tény, hogy több mint 3 éve járt le az autópálya megépítésére kitűzött eredeti határidő, azonban ez idáig a megígért 415 kilométerből csak 52 kilométeren lehet közlekedni. Az RMDSZ frakciója úgy értékelte, a jelenlegi szakértői kormánynak konkrét intézkedéseket kell gyakorlatba ültetnie és tettekkel bizonyítania eltökéltségét ebben az ügyében. Romániának nemcsak gazdasági előnyöket jelentene a kivitelezése, hanem csökkentené a közúti balesetek számát, ezáltal egy biztonságosabb keretet teremtene az utazásokhoz” – tájékoztatott Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy a szállításügyekért felelős miniszter a Szövetség képviselőházi frakciójának meghívására a parlament alsóházának plénuma előtt ismertette a konkrét helyzetképet az építkezések folyamatáról.

Az RMDSZ képviselője beszédében rámutatott arra is, hogy az Aranyosgyéres és Marosvásárhely között megépítendő autópálya 5 szakaszából 4-et az érvényes kivitelezési szerződés értelmében ez év márciusában át kellene adni a közlekedésnek, azonban ez idáig a munkálatok sem kezdődtek el. A Bors–Berettyószéplak 3C jelzésű szakasz esetében 2017 júliusa az átadási határidő, de a tavalyi szerződés aláírása óta a kivitelező nem dolgozott a szakasz megépítésén.

Eljött a tettek ideje! A társadalom elvesztette türelmét, eredményekre és az új autópálya-szakaszok átadására vár az észak-erdélyi autópálya esetében" – nyomatékosított Cseke Attila beszédében.

A szakminiszter beszámolójában szakaszonként ismertette a procedurális folyamatokat, elmondta, hogy egyes útrészek esetében csak január végén hagyta jóvá a kormány az autópálya nyomvonalán lévő földterületek kisajátítására vonatkozó határozatot. A szállításügyekért felelős szaktárca vezetője továbbá kifejtette, hogy ott, ahol a közbeszerzést megnyerő cég visszalépett, jelen pillanatban zajlanak a procedurális folyamatok annak érdekében, hogy a következő a listán átvehesse a szerepkört. A miniszter ugyanakkor rávilágított arra is, hogy az egyik szakasz esetében semmisé kellett nyilvánítani a letett dokumentációt, így annak újbóli kidolgozása most van folyamatban. A Bors–Berettyószéplak szakaszon történő munkálatok megkezdését március végére, míg az Aranyosgyéres–Marosvásárhely autópálya különböző szakaszain áprilisban kezdenek el dolgozni – derült ki Dan Costescu szállításügyi miniszter tájékoztatójából.

Cseke Attila Bihar megyei képviselő elmondta, hogy Magyarország idén áprilisban kezdi el a munkálatokat Debrecenből a román határig terjedő autópálya megépítésére 2018-as kivitelezési határidővel, és reményét fejezte ki afelől, hogy Romániának is sikerül időben befejezni az építkezést, így Európával gyorsforgalmi út fogja összekötni az országot.

Hanganyag:
Cseke Attila nyilatkozata