RMDSZ: Rossz döntést hozott a kormány a közepes vállalkozások adóügyeinek tekintetében

2018.03.29. | Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: Rossz döntést hozott a kormány a közepes vállalkozások adóügyeinek tekintetében

Érthetetlen számunkra, hogy a kormány továbbra is egy olyan adóbegyűjtési gyakorlatot kíván alkalmazni, amely sem az államnak, sem a vállalkozóknak nem jó. Az elmúlt két évben, amióta megyei szintről regionális szintre központosították a közepes vállalkozások adóügyeinek intézését, bebizonyosodott, hogy ez egy elhibázott döntés volt, hiszen a vállalkozóknak több száz kilométert kell utazniuk a regionális központig. Ráadásul, kevesebb adó gyűlt be a közepes vállalkozásoktól, mint korábban, amikor székhelyükhöz közel intézhették adóügyeiket. A parlament decemberben elfogadta az RMDSZ által kidolgozott törvényt, amely véget vetne ennek a fölöslegesen túlbonyolított rendszernek. Április 1-jétől életbe lépett volna, ám a kormány ma sürgősségi rendelettel augusztus 1-jére halasztotta alkalmazásának bevezetését. Ezzel több mint 10 ezer közepes vállalkozás életét nehezíti meg még jó pár hónapig” - nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy a kormány elhalasztotta a közepes vállalkozások adóügyeinek decentralizálását.

Cseke Attila elmondta, annak ellenére, hogy az RMDSZ hetekkel ezelőtt jelezte a pénzügyminisztériumnak, hogy bojkottálják a törvény bevezetését az adóügyi rendszerbe, a minisztérium semmilyen lépést nem tett azért, hogy a kitűzött határidőre megvalósuljon az átállás. „Nem tettek semmit, mert pontosan arra számítottak, hogy a kormány az utolsó pillanatban elhalasztja a közepes vállalkozások adóügyleteinek megyei szintre való visszautalását, ha azt látja, hogy a rendszer nem készült fel erre” - magyarázta a Bihar megyei szenátor.

Az RMDSZ már 2016-ban, a technokrata kormány idején is tiltakozott a közepes vállalkozások adóügyeinek regionális szintre emelése ellen, és az azóta eltelt két évben is többször szót emelt ebben az ügyben. Mivel az adóügyi hivatal nem volt hajlandó változtatni a kedvezőtlen adóbegyűjtési eljáráson, az RMDSZ úgy döntött, hogy törvény által oldja meg, hogy a közepes vállalkozások ismét a székhelyükhöz legközelebbi hivatalban fizethessék be adójukat – hívta fel a figyelmet Cseke Attila.

Az RMDSZ-es szenátor szerint a megyei szintű adóbegyűjtés sokkal eredményesebb a regionálisnál. „Ha összevetjük a 2016 előtti bevételeket az elmúlt két évben befolyt összegekkel, egyértelműen látszik, hogy az országos költségvetés szempontjából sokkal előnyösebb a megyei szintű berendezkedés, adóbegyűjtés. Központosítás helyett, valós decentralizációra van szükség Romániában” - hangsúlyozta a politikus.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.