RMDSZ: többletnyugdíjat kell biztosítani azoknak, akiket 1990 előtt katonai szolgálat ürügyén munkatáborokba vittek

2015.05.14. | Képviselőház , Szociális
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


RMDSZ: többletnyugdíjat kell biztosítani azoknak, akiket 1990 előtt katonai szolgálat ürügyén munkatáborokba vittek

A nyugdíjtörvény módosítását célozza az a törvénykezdeményezés, amelyet szerdán, május 13-án iktatott az RMDSZ Képviselőházi frakciója a Parlament Alsóházának Állandó Bizottságánál. A tervezet kezdeményezői Kerekes Károly és Korodi Attila képviselők. Az RMDSZ jogszabálytervezete többletnyugdíjban részesítené azokat, akiket 1990 előtt katonai szolgálat ürügyén munkatáborokba vittek, akikkel a kötelező katonaságuk időtartama alatt a nemzetgazdaság különböző ágazataiban fizikai munkát végeztettek, így bányákban, különböző építkezéseknél, kőolaj-finomítókban, mezőgazdaságban, valamint a Duna-csatornánál dolgoztak.

Kerekes Károly, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője elmondta, hogy a hatályban lévő nyugdíjtörvény biztosítási időszaknak ismeri el a katonai szolgálatot, erre az időszakra minden volt katonánál, a havi és az éves nyugdíjpont megállapításánál, az akkori bruttó átlagbér 25 százalékát veszik alapul. A Maros megyei törvényhozó emlékeztetett arra, hogy a Ceausescu-rendszer ideje alatt különböző munkatelepekre rendelték ki a sorkatonákat, ahol rendkívül veszélyes fizikai munkát végeztek. „Amennyiben az ilyen jellegű fizikai munkát civil személyzet végez, a hatályos törvények értelmében, a volt I-es munkacsoportba sorolják. Az említett sorkatonák esetében méltánytalan az a tény, hogy csak a 0,25 személyi nyugdíjpontot számítanak a rendkívül nehéz és egészségre káros munkában eltöltött időszakra. Ennek a méltánytalanságnak az orvoslására az RMDSZ azt javasolja, hogy növeljek meg ezt a pontértéket 50, illetve 25 százalékkal, annak függvényében, hogy a korabeli szabályozásnak megfelelően a munkálatok I-es vagy II-es munkacsoportbeli besorolást kaptak” – tájékoztatott Kerekes Károly parlamenti képviselő, majd hozzátette: a javaslat szerint nem csak a sorkatonák részesülnek nyugdíjpont-emelésben, hanem azok a civilek is, akiket rendkívüli katonai szolgálatra behívtak.

 

Erkölcsi és anyagi kártérítést kell eszközölnünk minden olyan ember számára, aki a múlt rendszerben nehéz fizikai munkát végzett katonaszolgálat ürügyén. Ezért dolgoztuk ki ezt a törvénykezdeményezést, amely többletnyugdíjban részesítené a fent említett személyeket” –tájékoztatott Korodi Attila, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője, a jogszabály-javaslat egyik kezdeményezője. A politikus emlékeztetett arra is, hogy korábban a 2002-ben bejegyzett Volt Kényszer Munkaszolgálatos Katonák Szövetségének kezdeményezésére született egy ehhez hasonló törvény.  Ez 2002/309-es számú, amely révén azok részesülnek kárpótlásban, akik az 1950 – 1961 időszakban végeztek kényszermunkát. Korodi továbbá elmondta, hogy csíkszeredai bíróságon 2012-ben jegyeztették be az 1961 – 1989 Közötti Munkás Katonák Egyesületét, amelynek célja a Volt Kényszer Munkaszolgálatos Katonák Szövetségének mintájára erkölcsi és anyagi kártérítés biztosítása az említett személyeknek törvényes keretek között, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ezen problémát szeretné orvosolni a benyújtott jogszabály-tervezettel.

 

 

 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.