RMDSZ: további rezsicsökkentést akarunk!

2016.11.04. | Parlamenti választások , család

RMDSZ: további rezsicsökkentést akarunk!

A családok problémái közül talán a legégetőbb, hogy a szülőknek – jövedelmüktől függően – a családi kassza30–60 százalékát a közköltség havi költségeire kell befizetniük. Ez óriási megterhelést jelent, hiszen ennyivel kevesebbet fordíthatnak gyermekeikre, a családi vakációra, a különböző háztartási cikkekre vagy más fontos kiadásokra – ismertette a gondokat november 4-én, pénteken Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselőjelöltje. Kiemelte: a Szövetség olyan Erdélyt akar építeni, ahol a közösség jogai mellett a családok jóléte is biztosított, ahol biztonságban tudhatják magukat a magyar családok. Ezért minden közköltség áfáját húszról kilenc százalékra csökkentené, ahogyan azt a víz áfájával is megtette.

Nem lehet erős az a közösség, amelynek tagjai nélkülözésben élnek. Ezért fordít kiemelt figyelmet az anyagi biztonság kérdésére az RMDSZ. „Választási programunkban megfogalmazott, közköltségre vonatkozó javaslatunk egyértelműen kedvezne a családoknak, hiszen alkalmazásával egy nagyobb létszámú család fogyasztási költsége akár 100 lejjel is kevesebb lenne, évente egy plusz fizetés maradna meg így a családoknál” – hangsúlyozta Szabó Ödön, rámutatva: ez a kezdeményezés ma 477 ezer magyar családnak jelentene több megtakarítást.

„Az államot minden sokkal jobban érdekli, mint a családok sorsa, hétköznapi küzdelme. Nincsenek válaszai arra, miként tehetné könnyebbé, tehermentesebbé azoknak az életét, akik egy közösség jövőjéről gondoskodnak, azaz kettőnél több gyermeket vállalnak” – fogalmazott Szabó Ödön. Emlékeztetett: nagy lépésnek számít, hogy tavaly decemberben Románia Kormánya életbe léptette az RMDSZ 2015-ös, kolozsvári kongresszusán elfogadott kezdeményezését, miszerint a közüzemi szolgáltatásokból a vízre vonatkozó rezsi általános forgalmi adóját kilenc százalékra csökkentette. A cél, hogy a többi javaslatot is elfogadják – tette hozzá.

Mivel az erdélyi magyarok közül ma sokan a szegénység határán élnek, a Szövetség fontosnak tekinti és támogatja az olyan közpolitikák kidolgozását, amelyek az anyagi biztonság kérdésére fókuszálnak, amelyekkel a magyar családok kiadásai csökkenhetnek, több támogatásban részesülnek” – vallja Szabó Ödön.