RMDSZ: vonzóvá kell tenni a tanári pályát a kezdő szakembereknek is

2016.10.28. | Oktatásügyek , Parlamenti választások

RMDSZ: vonzóvá kell tenni a tanári pályát a kezdő szakembereknek is

Fotó: Gönczy Tamás

A Szövetség a gyermekközpontú, minőségi oktatás megteremtéséért folytatott kezdeményezései mellett a pedagógusok érdekeit is szem előtt tartja – fejtette ki Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke pénteken, október 28-án. Hozzátette: „kiemelt figyelmet fordítunk a pályakezdőkre – emelnünk kell a bérüket, hogy a tehetséges fiatalok számára vonzóbb legyen a tanári szakma.”

A kormány idén augusztusban öt százalékkal növelte a pedagógusok fizetését, és további öt százalékot ígért 2017 decemberére, a tanárok viszont egyértelművé tették, hogy nincsenek ezzel az összeggel megelégedve. Egy pályakezdő iskolai tanár fizetése jobbik esetben 1300 lej körül forog – az utóbbi idő fizetésemelései után is –, a valódi probléma viszont az, hogy ez az összeg közel egy évtizeden át csak nagyon keveset vagy egyáltalán nem növekszik. Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök elmondta: „az iskolában eltöltött órák mellett sokszor otthoni felkészülésre is szükség van, de külön teherként nehezedik a tanárok vállára a tananyag megfelelő átadásának kidolgozása is. A leadandó anyag a legtöbb osztályban meghaladja a gyerekek szintjét, a feladatok nehézsége, illetve a tankönyvek elévültsége miatt külső forrásokat kell felkutatniuk és felhasználniuk, hogy megfelelően, gyerekközpontúan taníthassák az anyagot. Ez egy elkötelezett tanár esetében rendkívüli erőfeszítést jelent, így nem csoda, hogy ennyire alacsony fizetésért nem kecsegteti őket a szakma.”

Az ügyvezető alelnök rámutatott: a tanárok, tanítók azok, akik a legtöbb időt töltik gyerekeinkkel a családi környezeten kívül, és nem csak tanítják, hanem nevelik is őket, a képességeik fejlesztése mellett jelentős szerepet játszanak a személyiségük csiszolásában is. Ezek a pedagógusok több megbecsülést érdemelnek, ez pedig anyagi megbecsülést is kell hogy jelentsen. Hozzátette: „elértük, hogy néhány évtizednyi munka és vizsgák után elfogadható fizetés jusson a tanároknak, de a pályakezdők bérezését is rendeznünk kell. A Szövetség kezdeményezi az oktatásban dolgozók 25 százalékos béremelését a következő négy évben, ez pedig hozzávetőlegesen 12 600 magyar tanárt érintene.”