Románia nem engedhet meg magának hasonló kisiklásokat – politikai nyilatkozatban tiltakozott Molnár Zsolt a Szabadság-szobor megrongálása ellen

2015.02.17. | Arad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Románia nem engedhet meg magának hasonló kisiklásokat – politikai nyilatkozatban tiltakozott Molnár Zsolt a Szabadság-szobor megrongálása ellen

Politikai nyilatkozat formájában tiltakozott Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője kedden, február 17-én a Képviselőház plénuma előtt a 13 aradi vértanú emlékét őrző Szabadság-szobor meggyalázása ellen.

A képviselő felhívta Románia alsóházának figyelmét arra, hogy a Szabadság-szobornak helyet adó egykori Tűzoltó tér, mai nevén Megbékélés parkja, a magyar és román állam történelmi megbékélés szimbolikus tere.

 

A hétvégi garázdaság nemcsak az aradi magyar közösséget sérti, hanem az egész magyar nemzet méltóságát. Nemcsak a 48-as szabadságeszményt támadja, hanem a megbékélésben rejlő közös európai értékeinket. Így néhány meggondolatlan személy cselekedete kihatással lehet az államközi viszonyokra” – hívta fel a figyelmet Molnár Zsolt.

 

Az Európai Unió a Franciaország és Németország közötti történelmi megbékélés modelljére épült és az elmúlt ötven évben ez a modell bebizonyította hatékonyságát. Minden nemzetnek joga van a saját szimbólumaihoz és ezek sértése vagy elutasítása fölösleges feszültségekhez vezet. Ha Románia az európai értékeket akarja követni, ha Románia a nyugat-európai jóléti társadalmakhoz akar felzárkózni, akkor nem engedhet meg magának hasonló kisiklásokat” – nyilatkozta a képviselő, majd hozzátette, Románia minden lakója számára nyilvánvaló kell legyen a közös európai jövőnkből fakadó közös érdek.

 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.