Sepsiszentgyörgyön ülésezett a Szövetségi Képviselők Tanácsa

2011.12.17. | SZKT , Szórvány , Szociális , Aktuálpolitika , magyar-magyar , Önkormányzati választások , Parlamenti választások

Sepsiszentgyörgyön ülésezett a Szövetségi Képviselők Tanácsa

December 17-én, szombaton, Sepsiszentgyörgyön ülésezett a Szövetségi Képviselők Tanácsa, amelyen elfogadták a Szövetség szórvány cselekvési tervét, valamint az RMDSZ családpolitikájának gyakorlatba ültetését célzó cselekvési tervet.

Az ülés kezdetén átadták az Ezüstfenyő Díjait is, Kelemen Hunor szövetségi elnök ugyanakkor átadta a „Téglás Gábor” Hunyad Megyei Magyar Oktatási, Nevelési és Kulturális Központ Alapító Oklevelét Markó Béla miniszterelnök-helyettesnek, Takács Csaba volt ügyvezető elnöknek és Varga Károlynak a dévai magyar szórványoktatás megteremtése érdekében végzett áldozatos, eredményes munkájukért.

Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai beszámolójának kezdetén köszönetet mondott az RMDSZ háromszéki, területi szervezetének a vendéglátásért, külön kiemelve a pénteken lezajlott, 17 párhuzamos eseményt, amelyen az RMDSZ tisztségviselői és szakemberei vettek részt, felmutatva ezzel is a Szövetség erejét.

Az RMDSZ elnöke szerint az év utolsó SZKT-ja a mérlegvonás pillanata is, de a jövőt sem szabad szem elől veszteni. „2012-öt meg kell terveznünk, meg kell határoznunk az irányt, az utat, hiszen jövőben választásokra készül az ország, választásokra készülünk mi is, mint az tudott, novemberben összevonva tartjuk meg az önkormányzati és a parlamenti választásokat” – kezdte politikai beszámolóját Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök visszatekintése 2011 eredményeire és megvalósításaira, de a kudarcokra, sikertelenségekre is vonatkozott. „Nehéz esztendőt hagyunk magunk mögött, amely számunkra a kongresszussal indult, ez meg is határozta az évet szervezeti szempontból. Folytattuk a kormányzati munkát, akkor is, amikor a gazdasági válság világszerte éreztette a hatását. Az önkormányzataink számára nem tudtunk akkora anyagi támogatást biztosítani, mint amennyire szükségük lett volna, de az elkezdett beruházásokat ennek ellenére folytatni tudták. Az RMDSZ által kezdeményezett „Erdélyi Konzultáció” során több tízezer erdélyi magyar családot kérdeztünk meg arról, hogy mit gondol a Szövetség munkájáról. Az eredmények biztatóak, annak ellenére, hogy vannak problémák, minket a konzultáció abban erősített meg, hogy folyatnunk kell a munkát. Az emberek fontosnak tartják azt, hogy legyen parlamenti képviseletük, értékesnek tartják az önkormányzatok tevékenységet és a kormányzati jelenlétet. A gazdasági válság hatása érződött az Erdélyi Konzultáció eredményein, az emberek újrafogalmazták prioritásaikat: első helyre kerültek a szociális problémák, a munkahelyek, jövedelmek, nyugdíjak kérdése. Ez egy természetes folyamat, és ennek következtében az RMDSZ is átszervezi cselekvési tervét” – ismertette Kelemen Hunor az idén lezajlott eseményeket.

A szövetségi elnök kiemelte a Főtitkárság dinamikus tevékenységét, mint mondta, gyakorlatilag az RMDSZ háttér országa a Főtitkárság, amely mozgatja, lendületbe hozza a szervezetet. Elmondta továbbá, hogy az elkövetkező periódusban minden területi szervezet el kell kezdje a felkészülést a jövő évi választásokra. „Nehéz helyzetben leszünk, hiszen a régebben és újabban megjelent, erdélyi magyar pártok versenyre készülnek. Ne tévesszen meg senkit a sok álszent nyilatkozat az együttműködésről, ezek a pártok versenyre készülnek, hiszen aki pártot alapít, annak egyértelműen ez a terve. Mi továbbra is csak magunkra számíthatunk, és megismétlem azt, amit már mindenki ismer: az RMDSZ ajtaja nyitva áll mindenki előtt” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Annak ellenére, hogy az RMDSZ nem javasolta a választási rendszer megváltoztatását, sem a helyi és a parlamenti választások összevonását, elfogadta a koalíciós partner erre vonatkozó javaslatát. Az RMDSZ elnöke emlékeztetett a Szenátus elnöki tisztsége körül lezajlott egyeztetésekről is: „a koalíciós partnerekkel való tárgyalássorozaton abban állapodtunk meg, hogy az RMDSZ támogatja a Demokrata - Liberális Párt jelöltjét a Szenátus elnöki tisztségére, cserében pedig mi nevesíthetjük a kormányfőtitkárt. Így egy olyan pozíciót veszünk át, amelyet mostanig mindig a miniszterelnök pártjából jött személyek töltöttek be” – ismertette Kelemen Hunor, majd kitért arra, hogy ezt követően sértődött meg látványosan az ellenzék. „Mi nem vagyunk árulók, még soha, egyetlen szövetségesünket sem hagytuk cserben, amíg partneri kapcsolatban álltunk. Ugyanakkor megharagudott ránk néhány Demokrata Párti képviselő, mert nem fogadtuk el a regionalizációs tervüket, és nem fogadtuk el az alkotmánymódosító javaslatukat, sőt, elleneztük a levélen keresztüli szavazást is. Ha mindkét oldalon megharagszanak ránk, akkor azt jelenti, hogy a jó úton vagyunk. Mi az erdélyi magyar közösség érdekeit tartjuk szem előtt. Mi nem rabszolgák vagyunk a gyarmaton, nekünk nem lehet diktálni, parancsolni. Az RMDSZ nem ilyen politikai szervezet” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke. Beszámolt a Szövetség ebben az évben elért eredményeiről is, külön kiemelve az oktatási törvényt, a Kogalniceanu - kártya által több ezer magyar vállalkozó jutott támogatáshoz, az RMDSZ-nek köszönhetően nem csökkentek a nyugdíjak, megszüntették a kisvállalkozók számára előnytelen minimál-adót.
„Az én javaslatom 2012-re az, hogy az RMDSZ területi szervezetei, önkormányzataink, kormányzati és parlamenti képviselőink szolidárisan, egységben, a bizalmat megerősítve menjünk előre, folytassuk az elkezdett munkát” – zárta politikai beszámolóját Kelemen Hunor.

Szövetségi Képviselők Tanácsa Sepsiszentgyörgyön Szövetségi Képviselők Tanácsa Sepsiszentgyörgyön Szövetségi Képviselők Tanácsa Sepsiszentgyörgyön