Seres: a harminc százalék korlátozza a választópolgár véleményhez való jogosultságát

2013.09.10. | Képviselőház

Elutasította a Képviselőház plénuma a szeptember 10.-i ülésén az államelnök által visszaküldött referendum törvény újraértelmezését.

Seres Dénes a Képviselőház háznagya, Szilágy megyei parlamenti képviselő az elutasított felülvizsgálati kérelem kapcsán nyilatkozott: „A népszavazás egy nagyon fontos eleme a demokráciának, a választópolgárok akaratának érvényesítése, amikor a politikum tudni szeretné, hogy a lakosság véleménye milyen irányba mutat. Népszavazást vagy referendumot írhatnak ki helyi és országos szinten, amely ez idáig akkor számított érvényesnek amennyiben a választásra jogosult személyek fele plusz egy arányban vett részt a kiírt szavazáson” – taglalta Seres Dénes, majd hozzátette: „a törvénytervezet, amely tulajdonképpen módosítja a jelenlegi törvényt, ezt az érvényességi küszöböt célozza meg.  Ezen túl nem a fele plusz egy százaléka jelenti az érvényességi küszöböt egy esetleges referendumon, hanem a két adatot kell figyelembe venni:  a lakosság szavazásra jogosult polgárainak a harminc százalék kell elmenjen szavazni,  és ezen belül a huszonöt százaléka kell elfogadja vagy elutasítsa a referendum tárgyát képező konzultatív vagy döntő jelleggel feltett kérdést”-  részletezte a Képviselőház Háznagya, majd hozzátette: „ A Romániai Magyar Demokrata Szövetség úgy értékeli, hogy a harminc százalék korlátozza a választópolgár véleményhez való jogosultságát, hiszen a huszonöt százalék csak egynegyedét képezi a szavazásra jogosult személyeknek, és ez jelentősen kisebb arány az eddigi ötvenhez képest. Elfogadhatatlan, hogy a nagy horderejű témákban, mint az alkotmánymódosítás vagy a közigazgatási területi felosztás és sok más hasonló fontossággal bíró témakörben a választásra jogosultak 25 százaléka döntsön” - ismertette Seres Dénes a Szövetség álláspontját, továbbá elmondta, hogy abban az esetben lehetne elfogadható a jelenlegi törvény amennyiben helyi szinteken kiírandó referendum érvényességi küszöbe a jelenleginél nagyobb arány lenne.

Hanganyag:
Seres Dénes nyilatkozata