Seres Dénes a 18. Kányádi Sándor szavalóverseny megnyitóján: összefogással és a hagyományaink ápolásával az itthon maradás fontosságára nevelhetjük ifjainkat

2016.05.08. | Szilágy , Önkormányzati választások

Fotó: www.frissujsag.ro

„A hagyományok megőrzése és folyamatos ápolása kulcsfontosságú a Szilágyságban. Ez jelenti számunkra, de elsősorban fiataljaink számára a jövőt. Közösségünk összetartó erejét és tehetséges fiataljainkat látva bizonyosodunk meg arról, hogy munkánknak eredménye van” – mondta el Seres Dénes parlamenti képviselő, a 18. Kányádi Sándor szavalóverseny országos szakaszának megnyitóján május 7-én, Varsolcon.

Az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke kiemelte, példaértékűnek tartja, hogy 18 éven keresztül sikerült megszervezni ezt a neves eseményt, amely a helyi önkormányzat és iskola csapatmunkáját példázza. „Ez újra megerősített abban, hogy összefogással és a hagyományaink ápolásával az itthon maradás fontosságára nevelhetjük ifjainkat. Közösségünk jövője forog kockán, ha nem sikerül azokat a folyamatokat megállítani, amelyek fiataljainkat elvándorlásra késztetik, itt, Szilágy megyében is”− nyomatékosított.

Szilágyi Róbert István, a Szövetség megyei tanácselnök-jelöltje megköszönte a diákok, a felkészítő pedagógusok és a szervezők kitartó munkáját. Felszólalásában kiemelte: „nagyon fontos, hogy továbbvigyük azokat az értékeket és hagyományokat, amelyeket őseinktől kaptunk, mert ezt a példát követik majd gyermekeink is, és ez által maradhat meg egy összetartó és erős közösségnek a szilágysági magyarság”.

A Kányádi Sándor szavalóversennyel egy időben Nagymonban, Debren községben Márton Gyula nyelvész, egyetemi tanár, a romániai magyar nyelvjáráskutatás kiemelkedő alakjának tiszteletére állítottak emléktáblát szülőházánál. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Zilah és Vidéke fiókszervezete által megvalósult ünnepségen Végh Sándor szenátor és Csóka Tibor, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke szólalt fel.