Seres Dénes: a kormány akadályozza a vidéki infrastruktúra-fejlesztéseket!

2013.02.12. | RMDSZ

Seres Dénes: a kormány akadályozza a vidéki infrastruktúra-fejlesztéseket!

A múlt héten a Parlament által elfogadott országos költségvetés-tervezet kapcsán Seres Dénes Szilágy megyei RMDSZ-es képviselő interpellációkat intézett a vidékfejlesztési és közigazgatási, valamint a környezetvédelmi miniszterekhez. A beadványok célja magyarázatot kérni a miniszterektől azokról a kormányprogramokról, melyek idén nem szerepelnek a Kormány prioritáslistáján. Az interpelláció által bármely parlamenti képviselő írásbeli vagy szóbeli magyarázatot kérhet a Kormány tagjaitól bizonyos témákban.

Seres első beadványát Liviu Dragnea fejlesztési és közigazgatási miniszternek címezte. Ebben a Szövetség képviselője a 2006-ban elindított vidéki infrastrukturális befektetési programok finanszírozási nehézségeit rótta fel az új minisztériumnak. „370 olyan vidéki munkálat van folyamatban, amelyeket az aktuális jogszabályok miatt nem lehet befejezni, ennek érdekében törvénymódosítást, majd interpellációt nyújtottunk be, amely megoldást kínálna erre a problémára” – részletezte Seres Dénes, továbbá elmondta, hogy a benyújtott interpelláció melléklete az Szövetség képviselői által kidolgozott törvénymódosító javaslatok jegyzékszámát tartalmazta, ezáltal is hangsúlyozva a finanszírozási nehézségek megoldásának fontosságát.

Seres Dénes, az RMDSZ képviselője kérdést fogalmazott meg Rovana Plumb miniszter asszony felé, ugyanis az idei költségvetés nem támogatja a népszerű Zöld Ház programot, valamint a városi bicikliutak építését. Elmondta: „2012-ben a kormányváltást követően leállt a Zöldház program finanszírozása. A miniszter asszonynak intézett kérdésemben arról érdeklődtem, hogy milyen formában szeretnék az elkezdett programot folytatni, hiszen a 2011-es és 2012-es mutatók szerint számos növekedésnek lehettünk tanúi” – részletezte Seres, majd hozzátette: „Ahhoz, hogy felzárkózzunk a nyugat-európai országok mellé, elengedhetetlen, hogy a településeink ne rendelkezzenek nagyszámú kerékpárutakkal. A kerékpárutak építésének támogatása elősegíti a bicikli forgalom biztonságos közlekedési feltételeinek megteremtését, továbbá egy egészséges életmód vitelt szorgalmaz” – hangsúlyozta Seres Dénes.

Az interpelláció eljárása kötelezi a Kormány tagjait, hogy a beadványok iktatásától számított harminc napon belül a kezdeményező által kért formában, írásban vagy a Parlament plénuma előtt szóban, választ adjanak a felvetett kérdésekre.