Seres Dénes: Jobb életet a Szilágyságban! Jobb életet vidéken!

2016.11.17. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Seres Dénes: Jobb életet a Szilágyságban! Jobb életet vidéken!

„Nem létezik fejlődő város fejlődő vidék nélkül, és ez fordítva is igaz. Azért dolgozunk, hogy a vidéken élő embereknek jobb megélhetést biztosítsunk, mert nagyon fontos, hogy a fiatalok jobb lehetőségekkel vágjanak bele az életbe. Olyan Erdélyt, olyan Szilágyságot akarunk építeni, ahol a falusi élet nem csak a jobb levegőt, hanem a jólétet és a gyarapodást is jelenti” − nyilatkozta Seres Dénes parlamenti képviselőjelölt, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke november 17-én.

„Meg kell mentenünk a szilágysági, az erdélyi magyar falvakat az elnéptelenedéstől, elöregedéstől, és ennek érdekében bővítenünk kell a vidéki jövedelemszerzési lehetőségeket, ugyanakkor csökkentenünk kell a fölösleges terheket. Az erdélyi, szilágysági magyarság hagyományait vidéken őrzik a legjobban. Ha a vidék elöregedik és elnéptelenedik, ha a fiatalok mind elvándorolnak, akkor kockára tesszük értékeinket és népszokásainkat. Ezt közösségünk erős összefogásával és a jobb megélhetési lehetőségek, valamint magasabb életszínvonal biztosításával tudjuk megelőzni” – fejtette ki véleményét Seres.

A parlamenti képviselő kitért arra is, hogy az RMDSZ számára elsődleges cél a kis és közepes gazdaságok fejlődése, a vidéki családok létbiztonságának megteremtése. „Azért dolgozunk, hogy a gazdák meg tudják őrizni földjeiket saját maguk és a közösség számára, lehetőségeket teremtve a vidéki fiataloknak az otthonmaradásra. Ezért kezdeményezzük, hogy a kormány 50 ezer euróval és három évi adómentességgel támogassa a családi vállalkozásokat. Célunk, hogy négy év alatt 2000 új, erdélyi magyar mezőgazdasági családi vállalkozás jöjjön létre.”

„Romániában 26 éve egy helyben topog a visszaszolgáltatás, a telekkönyvezés, azért az RMDSZ szorgalmazza a telekkönyvezés teljes befejezését 2020-ig. A célunk, hogy az első telekkönyvezés költségeit az állam fizesse” – hívta fel a figyelmet Seres Dénes.

Az RMDSZ jelöltje nyilatkozatában elmondta: a vidék fejlődésez, a versenyképes gazdálkodáshoz elengedhetetlen a gazdák felkészültsége. Az RMDSZ kiemelt célja a mezőgazdasági képzést nyújtó, elméleti és gyakorlati ismereteket átadó iskolák és más tanintézmények bővítése és fejlesztése. „Támogatjuk a mezőgazdasági szakoktatás kiterjesztését, ugyanakkor a vidék nem agrárjellegű gazdasági szakiskolái és az oktatott szakok számának növelését is.

„Az európai és hazai vidékfejlesztési támogatásokat nem használjuk ki eléggé” – vetette fel a problémát Seres, ezért arra ösztönzik, és abban segítik az erdélyi, a szilágysági gazdákat, hogy a jövőben hatékonyan vegyék igénybe az adott lehetőségeket. Az RMDSZ segítséget nyújt a sikeres pályázáshoz, hosszú távon elősegítve a versenyképesség megőrzését.

Zárásként a parlamenti képviselő kiemelte „a falvakon élők életkörülményeit javítja számos más tervünk is: az utak építése mellett ezentúl is prioritásként kezeljük az óvodáink és iskoláink modernizálását, valamint a helyi szervezeteink mellett támogatjuk az egyházainkat és civil kezdeményezéseket is a terveik megvalósításában”.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.