Seres Dénes: nem engedhetjük meg, hogy leértékelődjön az anyanyelven szerzett tudás

2016.10.29. | Szilágy , Oktatásügyek

Szilágybagoson és Szilágyborzáson szervezett találkozót a helybéliek, az egyházi és civil szervezetek számára az RMDSZ október 28-án, pénteken, amelyen részt vett Seres Dénes parlamenti képviselő, Végh Sándor szenátor és Szilágyi Róbert István, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke.

„Az RMDSZ nagy sikereinek egyike a magyar nyelven való oktatás Romániában. Az elmúlt huszonöt évben megteremtettük az anyanyelvű oktatás teljes rendszerét, köszönhetően sokak közös erőfeszítésének, lelkesedésének, azonban ma, 2016-ban Erdélyben, a Szilágyságban már nem elegendő, hogy gyermekeink magyarul tanulhatnak. Gondot jelent egyes településeken a román nyelv megfelelő szintű elsajátítása. Nehéz ma jól szakmát tanulni magyarul, és ezen változtatni kell” – mutatott rá Seres Dénes a Helyi Küldöttek Tanácsának bővített ülésén Szilágybagoson, majd Szilágyborzáson.

A parlamenti képviselő kiemelte, hogy az erdélyi magyar oktatás rendszerének megteremtése után szintet kell lépni, fejlesztésekre van szükség, ellenkező esetben gyermekeink lemaradnak – és ha ez az állapot tartóssá válik, sokan inkább a román nyelvű képzést választják majd. „Nem engedhetjük meg, hogy leértékelődjön az anyanyelven szerzett tudás, versenyképesnek kell lenniük a magyarul tanuló diákoknak is, mert ez által az itthon maradásra biztatjuk őket.”

Végh Sándor kifejtette: „az említett problémák megoldása érdekében haladéktalanul kell alkalmazni az RMDSZ által alkot­ott törvényt: a magyar diákok a román nyelvet speciális tanterv szerint, külön tankönyvből tanulják 12 éven át. Munkánkat folytatni fogjuk, az intézmények korszerűsítése terén is az a célunk, hogy 2020-ra és minden magyar gyermek jól felszerelt iskolában magyar nyelven tanulhasson mind a Szilágyságban, mind Erdélyben, függetlenül att­ól, hogy melyik településen él.”

Az RMDSZ céljairól és megvalósításairól Krasznahorváton október 30-án számolnak be a Helyi Küldöttek Tanácsának bővített ülésén.