Seres Dénes vezeti az RMDSZ Szilágy megyei jelöltlistáját

2016.08.26. | Szilágy , Parlamenti választások

Seres Dénes vezeti az RMDSZ Szilágy megyei jelöltlistáját

„Megroggyant a parlamenti demokrácia, az a berendezkedés, amiért mi, RMDSZ-ként 26 éve dolgozunk: van egy technokrata kormányunk, amely nem a nép akaratát jeleníti meg, hanem tevékenysége által a döntések kikerülnek a politika köréből és más intézmények kezébe jutnak. Az igazságszolgáltatás odáig jutott, hogy a politikai intézkedések helyességét is megvizsgálja, nem csupán ezek törvényességét. Ennek a hátszelében pedig erősödnek az erőszak szervezetek, ügyészek, bírók, ha nem vigyázunk, akkor ez elcsúszhat egy diktatúra irányába, 1989-hez képest azzal a különbséggel, hogy egyáltalán nem tudjuk, hogy ki diktál, ki hozza a döntéseket. Ezen az egészen pedig nem segít a technokrata kormány léte” – fogalmazott pénteken politikai beszámolójában Kovács Péter ügyvezető elnök Zilahon, ahol a Megyei Küldöttek Tanácsa a Szilágy megyei jelöltek személyéről döntött. 2016. augusztus 26-án Seres Dénes parlamenti képviselő és Végh Sándor szenátor listavezetőkként a parlamenti választásokon újabb megmérettetésre kaptak felhatalmazást.

Az ülésen az ügyvezető elnök elmondta, a magyar választók egyértelműen személyek és üzenetek szintjén is megújulást várnak az RMDSZ-től. Nem azt akarják, hogy a Szövetség a céljait változtassa meg, hanem azt a megközelítést, azt az utat, ahogyan ezeket a célokat el akarja érni. A személyi megújulás fontos a szervezet számára, de nem arra törekszik, hogy minden eddigi tisztségben lévő politikust lecseréljen. Ott kell változtatni, ahol erre valóban szükség van − pontosított.

Az összefogás kérdése kapcsán kifejtette, akivel együtt lehet dolgozni, aki nyitott, azzal össze kell fogni a parlamenti választások alkalmával. Az RMDSZ a Magyar Polgári Párttal közösen megy előre, a következő napokban döntik el, hogy melyik az a két biztos bejutó hely, amelyet a Szövetség fel tud nekik ajánlani.

„Ahhoz hogy az erdélyi magyar közösség sikeres legyen, a régiók közti szolidaritásra van szükség. Fel kell ismerjék Székelyföldön, hogy ha alacsony lesz a részvétel a közelgő választások alkalmával Hargitában és Kovásznában, attól még ebben a két megyében megmarad a parlamenti képviselet, azonban Székelyföldön kívül a visszaosztáskor nem lesz újabb mandátum.  Egy magas székelyföldi választási részvétel az erős székelyföldi képviselet mellett egy erős szórvány képviseletet is biztosíthat” – hangsúlyozta Kovács Péter.

Az ügyvezető elnök felszólalásában kitért arra is, már az önkormányzati kampányba is azt mondták, a magyar emberek biztonsága létfontosságú, mindannyiunknak arra van szüksége, hogy tartósan és feltétel nélkül biztonságban érezzük magunkat. „Ez két dolgot jelent: a meglévő jogaink biztonságát és gyarapodásunk biztonságát, akár egyénként, akár családként, akár közösségként. A biztonság e két pillérét egy erős önkormányzati képviselettel – amit sikerült elérni – és egy parlamenti képviselettel tudjuk elérni. Ezt kell megerősíteni decemberben.” – nyomatékosított.

Az elkövetkező időszak teendőivel kapcsolatban Kovács Péter úgy fogalmazott: az 5 százalék elérése nagyon komoly kihívás, ennek megfelelően készül a Szövetség a megmérettetésre. A parlamenti választásokra való felkészülés első szakasza a beszámolás, kiértékelés, jelöltállítás, amelyet a célok megfogalmazásának időszaka, az aláírásgyűjtés, majd a mozgósítás követ.

A listavezető két jelölt, Seres Dénes és Végh Sándor egyetértett abban, hogy a Szilágy megyei magyar közösség erős közösség, amely az elmúlt választások során is azt bizonyította, ott akar lenni, bele akar szólni sorsának alakulásába, és erre különösen szükség van akkor, amikor az tapasztalható, hogy a parlamentben az elmúlt négy év az egymásnak feszülés, a lehetetlenségek és az összevisszaságok időszaka volt. Szerintük a rendszer működésének hiányosságait egy következő mandátum esetén muszáj lesz megváltoztatni, ellenkező esetben az ország a rossz vágányon fog továbbhaladni. Ők erre a munkára vállalkoznak, ebben kérik a közösség támogatását – hangzott el az ülésen.