Seszták Miklós Nagykárolyban terjeszkedésre biztatta a vállalkozókat

2016.05.22. |

Seszták Miklós Nagykárolyban terjeszkedésre biztatta a vállalkozókat

„Arra biztatom önöket, hogy hozzanak létre leányvállalatokat Magyarországon is és igyekezzenek kihasználni a Magyar kormány nyújtotta lehetőségeket is vállalkozásaik fejlesztéséhez”− mondta Seszták Miklós, Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere. A tárcavezető Nagykárolyban találkozott a kis- és középvállalkozókkal, amelyen részt vett Pataki Csaba szenátor, az RMDSZ megyei tanácselnök-jelöltje, illetve Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere.   A cégvezetőkkel folytatott beszélgetés a vállalkozások fejlesztése, pályázatok, illetve a pénzlehívással kapcsolatos nehézségekről szólt.

A helyi vállalkozók leginkább a bürokráciára panaszkodtak, elmondásuk szerint ugyanis, sokkal egyszerűbb saját erőből fejleszteni a cégeket, mintsem végigjárni a pályázatok útvesztőit. Ugyanakkor a saját tőke hiánya is sok esetben okoz fejtörést a cégvezetőknek. „Ezzel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy a Magyar kormány jelenleg is munkálkodik egy alap kidolgozásán, mely pont a pályázatokhoz szükséges önrészek támogatását hivatott elősegíteni”− fogalmazott a tárcavezető.

A találkozón kiemelkedő téma volt a munkaerő hiánya. A cégek ugyanis egyre nehezebben találnak szakmunkásokat, Magyarországon és Romániában egyaránt. „Az RMDSZ éppen ezért szorgalmazza a szakoktatás fejlesztését az országban, hiszen egyre súlyosabb probléma a jól képzett szakmunkások hiánya”− mondta Pataki Csaba. A szenátor ugyanakkor saját gyakorlati tapasztalataival segítette a cégvezetőket, hiszen a Szatmár Megyei Tanács munkatársaként hosszú évekig foglalkozott EU-s finanszírozású pályázatok előkészítésével és lebonyolításával.