Sikeres Szeben Megyei Magyar Napok

2012.11.21. | Kultúra , Szórvány , Ünnep , Parlamenti választások , Szeben

Sikeres Szeben Megyei Magyar Napok

2012. november 9-én, pénteken, rajtolt a XIV. Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat. Kránics Ervin, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Szeben megyei elnöke, köszöntötte az egybegyűlteket, majd  Fazekas Mihály, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szeben megyei ügyvezető elnöke méltatta az eseményt.

A köszöntő beszédeket követően a Hargita Megyei Kulturális Intézet munkatársa ismertette a „Nagyszeben és környéke” című fotókiállítást. Ezt követően dr. Buzás Árpád nyugalmazott mérnök méltatta a kiállítást, mely nem az épített örökségre fektetett hangsúlyt, hanem a helyi közösség mindennapjaira, szokásaira. A fotókiállítást megtekinthetik november 19-ig a medgyesi Millennium-Ház nagytermében.

Szombaton, a hagyományos Magyar Kosaras Bálra került sor Medgyesen a Strand Vendéglőben, ahol fellépett a kézdivásárhelyi Toto-band.Az eseményen részt vett Orosz Csaba, a medgyesi RMDSZ elnöke, aki köszöntötte a jelenlévőket és a közelgő parlamenti választások fontosságára hívta fel a figyelmet.

Vasárnap Küküllőalmáson került sor a Magyar Kosaras Bálra a helyi Kultúrotthonban, a bált a medgyesi Gyöngyvirág Néptánccsoport nyitotta meg.

Hétfőn a medgyesi fiatalok méretkeztek meg   a medgyesi Romgaz asztalitenisz sportegyesület termében. Az asztalitenisz bajnokság első négy helyezettje: Fodor Tibor, Lukács Levente, Lőrinczi Tibor és Ballai Ferenc. Gratulálunk a győzteseknek és minden résztvevőnek.

Kedd délelőtt a medgyesi Báthory István Általános Iskola diákjai valamint a medgyesi magyar óvódások részt vettek a Traube teremben egy különleges bábszínházi előadáson. Az erzsébetvárosi gyerekekhez is eljutott a Bábszínház a nap folyamán.

Délután a Gyöngyvirág néptáccsoport gyerektáncházán vehettek részt az óvódások és a kisiskolások. Ezt követően dr. Kádár Annamária könyvbemutatójára került sor a medgyesi Millennium-Házban.

Szerdán délután az S.O.S. Love című film vetítésére került sor a medgyesi Mediensis moziban.

Az RMDSZ 2011-ben döntött arról, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésnapján, november 15-én, évente megszervezi a Magyar Szórvány Napját Erdély olyan térségeiben, ahol a magyarság részaránya nem éri el a tíz százalékot. Medgyesen olyan könyv bemutatására került sor, mely a medgyesi szórványmagyarság kultúrális hétköznapjait tárja elénk 1970-1991 között. Szabó M. Attila a "Medgyesi Szabadegyetem Története 1970-1991" című könyvben bemutatja a szabadegyetem működését, fontosságát. A könyvet Búzás Árpád nyugalmazott mérnök méltatta, akinek nagy szerepe volt a több mint 20 éven keresztül működő szabadegyetem életében.

Pénteken a Báthory István Általános Iskola 290. évfordulója alkalmából megemlékezésre került sor a medgyesi Római Katolikus Plébánia templomban. A megemlékezésen Kovács Péter a Romániai Magyar Demokrata Szövetség főtitkára köszöntötte a Szeben megyei magyarságot, és rámutatott: a szász közösség tragikus sorsa ismételten azt igazolja, hogy ott kell lennünk, ahol, rólunk döntenek.

Az ünnepi eseményen Kovács Péter az RMDSZ nevében „Örökségünk Őrei” díjjal jutalmazta a Báthory István Általános Iskola közösségét, amely szimbolikusan örökbe fogadta a helyi ferences templomot.

A napot a Báthory István Általános Iskola  ünnepi műsora zárta délután , a medgyesi Traube teremben, ahol az iskola diájai léptek fel.

November 17-én a Diákok Világnapja alkalmából focibajnokságot szerveztek a fiatalok Medgyesen, majd a Medgyesi Magyar Diáktanács figyelemfelkeltő filmet vetített arról, hogy milyen lehetőségei vannak egy amerikai diáknak  egy romániai diákhoz képest.

Vasárnap, november 18-án, a medgyesi Traube teremben tartott teltházas rendezvényen a sepsiszentgyörgyi Melodika együttes, operett, musical és opera művekkel zárta a Szeben Megyei Magyar Napokat.

Ez alkalommal bemutatkoztak az RMDSZ Szeben megyei szenátor- és képviselőjelöltjei. Balázs Béla, az RMDSZ Szeben megyei elnöke, szenátorjelölt köszöntőbeszédében számvetést készített a Szövetség elmúlt években elért eredményeiről, külön kiemelve az egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatása terén elért sikereket és a medgyesi Báthory István Általános Iskola felújítását.

Sikeres az Összetartozunk Székelyföld-szórvány partnerség – értékelte az együttműködést ünnepi beszédében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve, hogy két éve Hunyad és Fehér megye mellett Szeben megye is bekapcsolódott a programba.

Winkler Gyula EP-képviselő, az SZKT szórvány frakciójának elnöke megköszönte a Szeben megyei magyaroknak az elmúlt évek együttműködését, hiszen brüsszeli munkájában arra törekszik, hogy az erdélyi magyarságot a maga sokszínűségében képviselje, a Székelyföldtől a Bánságig, a határ menti településektől Krassó-Szörényig, Medgyestől Hunyadig.