Sógor Csaba: akkor példaértékű egy állam kisebbségpolitikája, ha ezt a kisebbségek is így látják

2016.05.12. | Európai Parlament , Kisebbségvédelem

Vegye figyelembe maximálisan az adott tagállamban élő kisebbségek érdekvédelmi szervezeteinek javaslatait a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját vizsgáló monitoring bizottság. Sógor Csaba szerint így lehet csak eredményes és így adhat tiszta képet a romániai kisebbségek nyelvhasználati lehetőségeiről és a nyelvi jogok gyakorlati alkalmazásáról készülő európai jelentés. Az RMDSZ-es EP-képviselő mindezt Strasbourgban, a Kisebbségi Munkacsoport május 12-i, csütörtöki ülésén mondta, ahol jelen volt Sixto Molina, a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európa Chartájának titkárságvezetője.

Sógor Csaba felhívta a figyelmet: a romániai magyar kisebbség érdekvédelmi szervezetének küldöttsége éppen a tegnapi nap során Bukarestben a Charta romániai alkalmazásáról tájékoztatta az Európai Tanács szakértőit.  Az erdélyi képviselő hangsúlyozta: az RMDSZ ezen a találkozón egyértelművé tette, hogy visszafejlődés tapasztalható a kisebbségek nyelvi jogainak gyakorlatba ültetése terén Romániában is. „A Charta érvényesülésének ellenőrzése során teljes mértékben vegyék figyelembe az adott tagállamban élő kisebbség érdekvédelmi szervezetének véleményét, amely adott esetben szögesen ellentétesen látja a dolgokat, mint az állami hatóságok” – fogalmazott Sógor Csaba. Továbbá azt tolmácsolta a hivatalvezető felé, hogy a felülvizsgálat során az legyen az elv, hogy egy adott tagállamban akkor példaértékű egy ország kisebbségpolitikája, amikor a kisebbségek is így látják.

Az RMDSZ-es képviselő ugyanakkor azt kérte a titkárság vezetőjétől, hogy a monitoring bizottságok tagjai minden esetben független szakértők legyenek, akik az adott állam álláspontján túllépve, a kisebbségi érdekvédelmi szervezet képviselőit meghallgatva értékelik a Charta gyakorlati érvényesülését.