Sógor Csaba: Bukarestben és Brüsszelben is szót emelünk a nőkkel szembeni erőszak ellen

2017.07.13. | Európai Parlament
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Sógor Csaba: Bukarestben és Brüsszelben is szót emelünk a nőkkel szembeni erőszak ellen

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) július 11-én elfogadta azt a jelentéstervezetet, amely Sógor Csaba európai parlamenti képviselő kiegészítéseit és módosításait is tartalmazza.

A nők elleni erőszak gyakori jelenség az Európai Unión belül, ezért is rendkívül fontos, hogy az EU és tagállamai gyakorlatba ültessék az Isztambuli Egyezményt– áll az európai parlamenti jelentéstervezetben, amely további intézkedéseket sürget annak érdekében, hogy az erőszak női áldozatai merjék felvállalni amin átestek, ismerjék meg jogaikat és lehetőségeiket, illetve ne féljenek segítséget kérni.

Sógor Csaba módosító javaslatai kitérnek a nemi egyenlőségi indexre is, amely szerint még egyetlen uniós országban sem valósult meg teljes mértékben a férfiak és nők közötti egyenlőség, illetve rámutat arra, hogy a nőkkel szembeni erőszak gyakran ezekből az egyenlőtlenségekből fakad. Ezek a társadalmi jelenségek egyértelműen akadályozzák az áldozatok munkahelyhez jutását, ami negatívan hat a nők pénzügyi függetlenségére is.

Ahhoz, hogy a nőkkel szembeni erőszak leküzdését célzó intézkedések hatékonyabbak legyenek, azt kértük, hogy a nemi alapú gazdasági egyenlőtlenségek kezelésére és a nők gazdasági önállóságának előmozdítására irányuló fellépéseket is támogassanak a tagállamok és az EU” – magyarázta az európai parlamenti képviselő. Továbbá, úgy véli, az RMDSZ Nőszervezetének köszönhető az, hogy napirenden van Romániában és a romániai magyarság körében is a nők elleni erőszak témája, amely éveken át tabukérdésnek számított.

Európában minden harmadik nőt ért már fizikai vagy szexuális erőszak, húsz nőből pedig egyet megerőszakoltak. Az adatok lesújtóak, a közös feladatunk pedig az, hogy helyi szinten bátorítsuk a hölgyeket: merjenek segítséget kérni. Ezzel egyidejűleg pedig mind a romániai, mind az Európai Parlamentben igyekszünk az erőszak áldozatául esett nők védelmét szolgáló jogszabályokat kidolgozni és kieszközölni azok tagállami szintű érvényesülését” – nyilatkozta Sógor Csaba.

A jelentéstervezet, amely előreláthatólag szeptemberben kerül az Európai Parlament plénuma elé, hangsúlyosan foglalkozik az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának fontosságával és a benne foglaltak mihamarabbi végrehajtására kéri a tagállamokat. „Az egyezményhez való csatlakozás révén az Unió hatékonyabb globális szereplővé válhat a nők jogainak érvényesülése terén” – összegzett az RMDSZ-es képviselő.  

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.