Sógor Csaba ismét MOGYE-ügyben szólalt fel az EP-ben

2012.05.10. | Európai Parlament , Oktatásügyek

Sógor Csaba ismét MOGYE-ügyben szólalt fel az EP-ben

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli mini-plenáris ülésén, folyó év május 9-én, Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő napirenden kívüli felszólalásával ismételten a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyére irányította a figyelmet.

A képviselő veszélyes tendenciának tartja az új kormány részéről, hogy nem vesz tudomást az erdélyi magyar kisebbség létéről, sem jogos igényéről: az anyanyelvű oktatáshoz való jogának a román törvények által is garantált biztosításáról. Véleménye szerint a magyar kisebbségi közösség ellen irányuló támadások figyelemelterelő szerepet játszanak az új román politikai mezőnyben, mert a gazdasági nehézségek megoldása helyett a válság következményeit egyaránt szenvedő többségi románok elégedetlenségét táplálják. Sógor Csaba szerint ezek a lépések egy szélsőjobb párt eszköztárára emlékeztetnek, nem pedig az önmagát az európai baloldalhoz soroló, jelenleg kormányzó szociáldemokrata és liberális pártokéra.

Sógor Csaba hozzászólása alább olvasható:

"Elnök Úr!

Romániában kormányváltásra került sor. Az ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványának elfogadása nyomán szociáldemokrata politikus alakíthatott kormányt. A bizalmatlansági indítvány fő témája a törvény által garantált önálló magyar nyelvű orvosi egyetem megalakítása volt, tehát egy nemzeti kisebbség törvényben leszögezett jogának biztosítása miatt bukott meg a jobbközép kabinet.

Az új kormány programjában, a rendszerváltás óta egyedülálló módon, egyetlen szó sem esik a magyar kisebbségről. Ez a kormány tehát még másfél milliós közösségünk létét sem hajlandó tudomásul venni. Mindezek a tendenciák rendkívül rossz irányba mutatnak, olyan körülmények között, hogy a gazdasági válság hatásait a romániai polgárok is erősen megszenvedik.

Óva inteném attól a román politikai osztályt, különösen a most hatalomra került pártok vezetőit, hogy ebben a válságos időszakban a magyar kisebbség elleni támadásokkal próbálják elterelni a figyelmet az ország problémáiról! "