Sógor Csaba: Romániában tabutémának számítanak a magyar közösség megoldatlan problémái

2015.04.28. | Európai Parlament , Kisebbségvédelem

Romániában vannak olyan témák, amelyekről még az államfőnek sem szabad beszélnie – erre hívta fel Sógor Csaba az Európai Parlament figyelmét a strasbourgi plenáris ülés április 27-i nyitónapján. A hétfő késő délutáni egyperces felszólalások keretében az RMDSZ-es képviselő az őshonos kisebbségek témájában szervezett múlt heti brüsszeli közmeghallgatásról és Klaus Johannis román államfőnek az RMDSZ 12. kongresszusára szánt üzenetéről beszélt, amelynek kisebbségvédelemre vonatkozó része végül kikerült a hivatalos elnöki közleményből.

Ahogyan az ismert, a nemzeti kisebbségi közösségek helyzetéről április 22-én közmeghallgatást tartottak az Európai Parlament brüsszeli épületében. Sógor Csaba az esemény kapcsán a strasbourgi plenáris ülésen elmondta: a szakértők előadásai rávilágítottak arra, hogy további lépések szükségesek a tagállamok, különösen a 2004 után csatlakozottak részéről, mert óriási szakadék tátong a jogszabályok adta lehetőségek és a gyakorlat között. „Románia tekintetében ezt, illetve a további tennivalók szükségességét Klaus Johannis államfő is elismerte egy, az RMDSZ 12. kongresszusára küldött üzenetében” – fogalmazott az erdélyi képviselő, aki arról is tájékoztatta képviselő kollégáit, hogy néhány nappal később azonban az erről szóló bekezdés kikerült a hivatalos elnöki közleményből. Sógor Csaba szerint minden bizonnyal azért, mert valakik rájöttek, hogy ez szöges ellentétben áll azzal az állásponttal, amit a román állam a nemzetközi fórumok előtt is képvisel, miszerint a kisebbségi kérdést példás módon rendezték és semmilyen további lépésre nincs szükség.

Szeretném leszögezni, hogy ez egyáltalán nincs így, tudja ezt a román államfő is, ám úgy tűnik vannak dolgok, amelyekről még az elnöknek sem szabad beszélnie Romániában: arról, hogy a romániai magyar közösség még számos megoldatlan problémával küzd” – hangsúlyozta Sógor Csaba az Európai Parlament plénumában.