Az EU kérje számon a kisebbségi jogok biztosítását a tagállamokon is

2013.12.11. | Kisebbségvédelem , Európai Unió , Emberi jogok

Az EU kérje számon a kisebbségi jogok biztosítását a tagállamokon is

,,Az Európai Unió tagállamain is számon kell kérni a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítását, ez ne csupán az újonnan csatlakozó országokkal szemben legyen elvárás” – ezt hangsúlyozta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő az EP decemberi plenáris ülésén.

Az emberi jogok helyzete a világban 2012-ben és az Európai Unió ezzel kapcsolatos politikája című jelentés kapcsán szervezett vitában az RMDSZ politikusa elmondta: nagy örömére szolgál, hogy a jelentés kéri az Uniót, hogy a bővítési folyamat során is követelje meg a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak aktív védelmét az oktatás, az egészségügyi ellátás, a szociális és egyéb közszolgáltatások tekintetében.

A jelentés hangsúlyozza továbbá, hogy a tagjelölt országok tegyenek lépéseket a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyeknek a társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális élet minden területén való teljes és tényleges egyenlőségének biztosítása iránt. Sógor Csaba szerint ezek a kívánalmak mindenképpen üdvözlendőek, ám sajnálatos az, hogy a tagországok tekintetében az EU már nem kéri számon ezeket az intézkedéseket.

,,A tagjelöltek számára ez azt sugallja: csak addig kell figyelniük ezekre a kérdésekre, ameddig csatlakoznak az Unióhoz, később akár vissza is vonhatják a nemzeti kisebbségek számára kedvező szabályokat. Sajnos volt már erre példa, így nem alaptalan az aggodalom. A megoldás a koppenhágai kritériumok uniós joganyagba való beemelése lenne, aminek kezdeményezését meg kell fontolnia a Bizottságnak”- hívta fel a figyelmet az RMDSZ politikusa.