Sógor Csaba: világos a román pártok kisebbségvédelemmel kapcsolatos álláspontja

2014.05.14. | Marosvásárhely , európai parlamenti választások

Sógor Csaba: világos a román pártok kisebbségvédelemmel kapcsolatos álláspontja

Fotó: Szőcs Lehel

"Minden román párt bizonyította az elmúlt időszakban, hogy az erdélyi magyar közösség érdekei legkevésbé sem foglalkoztatja őket” – hívta fel a figyelmet Sógor Csaba szerda délelőtti sajtótájékoztatóján, Marosvásárhelyen, amelyet Peti András alpolgármesterrel közösen az európai parlamenti választások kapcsán hívtak össze.

Sógor Csaba a sajtó képviselőnek elmondta: az a legfontosabb feladatunk, hogy amelyik úton elindultunk, azon tovább tudjunk haladni.  "Célunk, hogy elvigyük Erdélyt és magyar érdekeinket Európába, hogy továbbra is azért tudjunk dolgozni, hogy egy egységes kisebbségi keretszabályozás szülessen, amely az őshonos nemzeti közösségek problémáira európai válaszokat fogalmaz meg – emelte ki az EP-képviselőjelölt.

Sógor Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban láthattuk: egyetlen egy román párt sem együttérzésből, csupán érdekből áll mellénk. Kifejtette: nemrégiben olyan nyilatkozatokat hallhattunk, hogy Romániában meg van oldva a kisebbségvédelmi kérdés, hogy Maros megyében nem lehet magyar prefektus, hogy meg kell akadályozni azt, hogy Szatmár megyében az RMDSZ jelöltje juthasson mandátumhoz az időközi parlamenti választásokon. Arra is rámutatott, hogy a minap az egyik román párt EP-listájának vezetője azt nehezményezte, hogy miért csak magyar nyelven olvasható és egyáltalán miért viseli a Székelyföld nevet az ismert kulturális folyóirat. "Ezek a nyilatkozatok mind jól példázzák azt, hogy miért kell ott lennünk a döntéshozatal minden szintjén. Rajtunk, magyar képviselőkön kívül senki sem fog kiállni a magyar érdekekért sem Bukarestben, sem Brüsszelben” – magyarázta Sógor Csaba.