Sorompóval látják el a veszélyes vasútátkelőket – elfogadták az RMDSZ törvénytervezetét

2018.05.30. | Képviselőház

Sorompóval látják el  a veszélyes vasútátkelőket – elfogadták az RMDSZ törvénytervezetét

Fotó: www.szekelyhon.ro

Sorompóval látják el azokat a vasútátkelőket, amelyek az E jelzésű közutakon találhatók, és magas fokú veszélyt jelentenek a közlekedésre nézve, azt követően, hogy hatályba lép az RMDSZ által kezdeményezett törvény, amelyről ma döntéshozó fórumként szavazott a képviselőház plénuma” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

A bizottsági munkálatok alatt az RMDSZ tervezetét Benedek Zakariás, az RMDSZ Szeben megyei parlamenti képviselője, a parlament alsóházának szállításügyekért felelős bizottságának tagja tartotta fent, a szakpolitikus úgy értékelte, hogy a megszavazott jogszabály biztonságosabb közúti közlekedést eredményezhet. „Minden európai jelzésű közútón levő vasútátkelőt fél- vagy teljes sorompóval kell majd ellátni, és ezen jelzések kihelyezéséért az utakat kezelő intézmény és a rendőrség lesz a felelős.” A szakpolitikus elmondta, hogy Romániában számos közúti baleset a nem megfelelő jelzésű vasútátkelő-helyeken történik, éppen ezért fontosnak tartották a módosítás kidolgozását és mielőbbi elfogadtatását.

Az RMDSZ által  kezdeményezett törvény-módosítás továbbá azt is előírja a sorompók felszerelése mellett, hogy a vasútátkelő-helyeket övező 150 méteres körzetért és a láthatósági körülmények biztosításáért a vasutakért felelős intézmény felel, amennyiben ez nem történik meg, akkor 30 ezer lejes büntetéstől kezdődően akár 250 ezer lejes büntetés is kiróható a karbantartókra.