Strasbourgban a franciaországi és romániai kisebbségi nyelvi jogok helyzete

2012.05.24. | Európai Parlament , Kisebbségvédelem , Nyelvi jogok

Strasbourgban a franciaországi és romániai kisebbségi nyelvi jogok helyzete

Az Európai Parlament (EP) Kisebbségi Frakcióközi Munkacsoportjának (Intergroup) strasbourgi ülésén, május 24-én, a franciaországi regionális és kisebbségi nyelvek használati jogának kérdése került górcső alá. A Kevésbé Használatos Nyelvek Európai Irodájának (EBLUL - European Bureau for Lesser Used Languages) égisze alatt történő eszmecserére azért került sor, mert a közelmúltban Franciaországban felerősödtek a nyelvi jogi tüntetéseken hangoztatott követelések - Bretagneban, Korzikában, Occitániában, Elzászban. A sikeres koordináció nagyrészt a francia EBLUL tevékenységének köszönhető.

Közvetlenül a francia elnökválasztás után azért tűzte napirendre a kérdés megvitatását a Kisebbségi Munkacsoport, mert François Hollande elnökjelöltként beiktatta választási programjába a regionális és kisebbségi nyelvi jogok kérdésének megnyugtató rendezését, és ígéretet tett arra, hogy elnöklése alatt Franciaország ratifikálni fogja a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartáját,  elismerve ezáltal a kisebbségi vagy regionális nyelvek beszélőinek nyelvi jogait, illetve ezek használatának jogát.

A meghívott előadók valamennyien a franciaországi kisebbségi nyelvi helyzet kiváló ismerői: Jean-Marie Woehrling, neves francia jogtudós, az Európa Tanács szakértője; Tangi Louarn - breton nyelvi jogi aktivista; valamint David Grosclaude, occitán újságíró, egyben az Atlanti Pireneusok vidékén politikai tanácsos. Az új politikai helyzet elemzéséből mindhármuk véleménye szerint az ország valamennyi kisebbségi nyelvet beszélője bizakodva várja a Karta ratifikálását.

A Kisebbségi Intergroup következő ülésének meghívottjai - Sógor Csaba és Winkler Gyula RMDSZ-es EP képviselők javaslatára - az RMDSZ hazai tisztségviselői lesznek, akik a kisebbségi kérdések iránt elkötelezett EP képviselő-kollégák révén a nemzetközi közvélemény figyelmét szeretnék a magyar kisebbségi közösség szempontjából aggasztó fordulatot vett romániai helyzetre terelni.

Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő a jelenlévőknek kifejtette: - Azért kértem Winkler Gyula kollégámmal közösen a romániai kisebbségi helyzetelemzés napirendre tűzését, mert az Intergroupon keresztül is szeretnénk felhívni a figyelmet a bennünket ért sérelmekre, abban a reményben, hogy a veszélyes tendencia hatálytalanítható, illetve a további, számunkra hátrányos lépések megakadályozhatóak.