Strasbourgban Sógor Csaba és Winkler Gyula megkoszorúzták a Petőfi emlékoszlopot

2014.03.12. | Megemlékezés

Az Európai Parlament (EP) néppárti delegációjának magyar ajkú képviselői, munkatársaik, valamint a frakcióhoz tartózkodó magyar tisztviselők a márciusi plenáris ülésszak alatt minden évben megkoszorúzzák a helyi Petőfi Sándor-emlékoszlopot. Idén az 1848-49-es események áldozatainak emléke előtti tiszteletadásra szerdán délután, március 12.-én, Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő védnöksége alatt került sor.

Az egybegyűltek mintegy 40 fős csoportját Sógor Csaba üdvözölte. A képviselő ünnepi beszédében kifejtette: a márciusi ifjak emlékezetes tettei a mindennapi életünk kihívásaira adott válaszainkkal állíthatók párhuzamba. A problémák megoldását az erdélyi magyar képviselő a továbblépés lehetőségét biztosító kompromisszumok megkötésében látja.

"Március 15.-én eszünkbe jutnak a márciusi ifjak, a szabadságharc csatái. Hogyan voltak képesek győzni a túlerő felett, független Magyarországot teremteni ilyen rövid idő alatt? Egy magyarázat van rá: szerették a hazájukat. A márciusi ifjak és a csaták mellett Klapka és Komárom hős védői is eszünkbe juthatnak, hiszen sokszor ezt tesszük itt az Európai Parlamentben is: mentjük a menthetőt. Néha a lehetetlenre is vállalkozni kell - ez '48 üzenete. A forradalom után el kellett siratni a halottakat, ki kellett szabadítani a börtönből a fogva tartottakat, talpra kellett állítani az országot. A gyilkosokkal és a hóhérokkal kellett ennek érdekében kiegyezni. Gondoljunk csak bele. Kossuth fia miniszterként azt a kormányt szolgálta, amelyik Ferenc Józsefnek esküdött fel. Sokszor állunk ma is lehetetlen feladatok előtt, akár otthon kormányra kerülve, akár itt, az EP-ben."

A himnusz eléneklése után a delegáció tagjai elhelyezték a nemzeti színű szalagos élővirág-koszorút.