Szabályozza az EU az európai demográfiai statisztikákat

2013.11.21. | Európai Unió , Európai Bizottság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szabályozza az EU az európai demográfiai statisztikákat

Strasbourgban, folyó év november 20-án, szerda este aláírták az Európai Demográfiai Statisztikák uniós szintű nyilvántartási módját meghatározó rendelet szövegét.

Az ünnepélyes esemény alkalmával az Európai Parlament nevében (EP) Martin Schultz házelnök, az Európai Unió Tanácsának részéről pedig Vytautas Leškevičius, európai ügyekkel megbízott, litván miniszter látta el kézjegyével a dokumentumot. Az aláírási ceremónián részt vett Pervenche Beres a Foglalkoztatási és szociális ügyek szakbizottságának elnök-asszonya (francia, szocialista) és jelentéstevő minőségében Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő.

 

"A jelentés megszövegezését hármas, intézményközi egyeztetési sorozatok eredményeképpen első olvasatban sikerült lezárni, annak ellenére, hogy több tagállam képviselője aggodalommal elemezte az előírás lehetséges politikai következményeit, mert hosszútávon visszafordíthatatlan törést okozhatott volna a tagállamok fejlesztési lehetőségeiben és gazdasági-politikai életének alakulásában. A jelenlegi többszörösen összetett krízishelyzetben számos uniós polgár keresi a megélhetést más tagállamban" - magyarázta az erdélyi magyar képviselő. Az új nyilvántartási módszer szerint 3 hónap múltán, az EU-s demográfiai statisztika a befogadó tagállam lakosaként tartja számon a migráns munkavállalót, annak ellenére, hogy rendszeresen hazautazik és megtartja állandó lakhelyét is hazájában.

 

Sógor Csaba, a dokumentum témagazdája hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság (EB) eredeti javaslatát sikerült a parlamenti módosítók által elfogadhatóvá tenni. A demográfiai statisztikák új módszertanáról megvalósíthatósági tanulmány fog készülni uniós alapok finanszírozásával. A lehetséges politikai következményeket ötévenként felülvizsgálják majd

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.