Szabó Ödön: a közüzemi szolgáltatások és rezsi költségek áfacsökkentése az RMDSZ kezdeményezései

2015.04.29. | Képviselőház

Az adótörvénykönyv módosítása, valamint a különböző adónemek átalakítása közepette a kormánykoalíció ki szeretné sajátítani a közüzemi szolgáltatások, illetve a rezsiköltségek áfacsökkentésének kezdeményezését – nyilatkozta Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy több sajtóorgánum a kormány kezdeményezéseként mutatta be a Szövetség 12. kongresszusán elfogadott, a családok támogatását célzó dokumentumba foglalt elképzelést.

„A kolozsvári kongresszuson egy olyan átfogó dokumentumot fogadtunk el, amely több szempontból támogatná a hazai családokat: a különböző juttatások emeléséről, valamint többfajta kezdeményezésről is tárgyaltunk. A közüzemi szolgáltatások, a rezsiköltségek általános forgalmi adójának csökkentése a Szövetség javaslatcsomagjának a része” – hangsúlyozta Szabó Ödön, aki azt is hozzátette: a kongresszus egyhangúlag fogadta el a dokumentumot, az RMDSZ parlamenti csoportja pedig vállalta, hogy a benne foglaltakat törvényjavaslat formájában a parlament elé terjeszti. „A munkát el is kezdtük, de a kormány a kongresszust követő héten saját kezdeményezésére már fontolóra vette a kérdést. Fontos kimondanunk: az ötlet a Szövetségtől származik” – tette hozzá a parlamenti képviselő.

A javaslatcsomag a lakosságot segíti, megoldásokat kínál a víz, szennyvíz, fűtés, elektromos áram, szemét, gáz hozzáadottérték-adójának csökkentéséhez. A rezsiköltségek minden embert érintenek – mutatott rá Szabó Ödön, kiemelve: fontos eltérés a tavalyi pékáruk és az idei alapélelmiszerek áfacsökkntésehez viszonyítva, – amelyeket ugyanúgy támogatott a Szövetség – hogy a rezsi esetében hatósági árak vannak, így az áfacsökkentés valóban árcsökkentést is jelent. A többi kormányzati javaslat esetében már egyértelművé vált, hogy az áfacsökkentés nem éri el a lakosságot. Az RMDSZ kezdeményezésének a lényege, hogy a pénz az emberek zsebében marad és ők döntenek arról, hogy mire fogják azt tovább felhasználni.

Az RMDSZ kezdeményezésének lényege, hogy a pénz az emberek zsebében marad és ők döntenek arról, mire fogják azt tovább felhasználni.

Mint ismeretes, az elmúlt időszakban több olyan jogszabály és kormányzati intézkedés született, amelyeket az RMDSZ javaslatai alapján más politikai szervezetek valósítottak meg. A Szövetség 2009–2012 közötti kormányzati ciklusában a gyes összegének növelését, a közhivatalnokok adóamnesztiáját, valamint a Kogălniceanu-kártyát sajátította ki az akkori kormányzati partner, míg a jelenlegi kormányzó koalíció a tavalyi adóamnesztia több társadalmi csoportra való kiterjesztését tüntette fel saját kezdeményezéseként.