Szabó Ödön: a parlament törvényhozó szerepével nem élhet vissza egyetlen választott képviselő sem – újabb magyarellenes kezdeményezést utasított el a képviselőház

2017.02.14. |

Végérvényesen elutasította a képviselőház február 14-én Bogdan Diaconu azon magyarellenes törvénytervezetét, amely a magyar elnyomás elleni harc és Trianon napjává nyilvánította volna június 4-ét. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a Szövetség alsóházi frakcióvezető-helyettese úgy értékelte, hogy a parlament demokratikus kötelességének tett ma eleget azáltal, hogy döntő házként leszavazta ezt a törvénytervezetet.

A parlament törvényhozó szerepével nem élhet vissza egyetlen választott képviselő sem, még azok sem, akik nacionalista eszméket vallanak. A törvényalkotásnak európai szellemben kell történnie. A képviselőház ma helyrehozott egy tévedést” − mutatott rá Szabó Ödön, majd hozzátette, az elmúlt mandátumban az RMDSZ egyik legfőbb teendője az volt, hogy megállítsa a magyar közösség ellen irányuló támadásokat, és erősítse a magyarok biztonságérzetét. „Remélem, az új parlamenti ciklusban épeszű és konstruktív jogszabályokat alkothatunk, amelyek nemcsak a magyar közösségnek, hanem mindenki számára előnyösek”− fogalmazott a képviselő.

A törvénytervezetet 2015-ben iktatta Bogdán Diaconu, a nacionalista nézeteiről elhíresült képviselő. Első házként a szenátus elutasította, majd döntő házként a parlament alsóháza ma leszavazta a kezdeményezést.