Szabó Ödön: megoldódna azon oktatók fizetéskülönbözetének kifizetése is, akik nem perelték a Kormányt

2015.06.17. | Képviselőház , Oktatásügyek

A Képviselőház tanügyi, tudomány- és ifjúságügyi, valamint munka- és szociális- védelemügyi bizottságának együttes ülésén tárgyalták ezen héten azt a törvénykezdeményezést, amely megoldaná azon oktatók helyzetét, akik 2008–2011 között nem részesültek béremelésben. 2008-ban 50 százalékos béremelést vezettek be az oktatásban dolgozók számára, az alkalmazást felfüggesztették, később viszont megszorító intézkedéseket vezetett be a Kormány. A törvényes keret előírta a béremelést, így az oktatók egy része pereskedés útján megkapta a nekik járó összeget, viszont azok, akik nem fordultak az igazságszolgáltatáshoz nem részesültek fizetésemelésben. Az együttes ülésen született pozitív döntés után a parlament plénuma fog szavazni a javaslatról.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a Képviselőház oktatási szakbizottságának tagja elmondta, a jogszabálytervezet célja egy olyan igazságtalan helyzet orvoslása, amely az elmúlt időszakban azokat az oktatókat érintette akik, nem perelték a Kormányt a tanügyben dolgozók fizetésének megemelése céljából.

Azokról a pedagógusokról van szó, akik elfogadták, hogy az ország pénzügyi és gazdasági válságot él át, így nem fordultak az igazságszolgáltatáshoz fizetésemelés céljából még akkor sem, ha azt a többség megtette. Volt olyan eset is, hogy a szakszervezet hanyagságából maradt ki valaki a bírósági pozitív határozatból. Most, ezen személyeknek szeretnénk megoldani a jóvátételt, annak érdekében, hogy ugyanazt a pénzösszeget kapják kézhez, mint azok, akik pereskedtek” – ismertette Szabó Ödön parlamenti képviselő. A Bihar megyei törvényhozó hozzátette: az államnak kötelessége kompenzálni ezen oktatói réteget, hiszen nehéz időszakban megértően és türelmesen viszonyultak az államhoz.

Az együttes szakbizottságok ülésén a munkaügyi bizottság tagja Kerekes Károly képviselte az RMDSZ-t. A Maros megyei parlamenti képviselő a jogszabály-javaslat előírásait taglalta:

Azoknak az oktatóknak, akik nem kapták meg a fizetéskülönbözetet 2008-2011 között, a jogszabály érvénybe lépésétől számítva, 5 év alatt kell az állam törlessze feléjük ezt az adósságát. A már nyugdíjban lévő oktatók egyszerre kapják meg a teljes összeget, valamint azoknak, akik nyugdíjazás előtt állnak  a nyugdíjaztatásuk időpontjáig kell kifizesse az állam részletekben az anyagi elmaradását.