Szabó Ödön: nem elég a pénzügyi amnesztia, a jogtalanul befizetett egészségügyi biztosítás értékét vissza kell adni az érintetteknek

2015.06.25. | Képviselőház

A Képviselőház június 24-i plénumának ülésén került napirendre a Kormány azon rendeletét jogrendbe ültető jogszabálytervezetet, amely pénzügyi amnesztiát biztosít azoknak a személyeknek, akik az elmúlt időszakban nagyobb egészségügyi biztosítást fizettek, mint amennyi arányos lett volna a jövedelmükkel. Ezt a problémát az RMDSZ már januárban jelezte, és februárban egy törvénykezdeményezést nyújtott be annak érdekében, hogy ezen személyek helyzetét megoldja. A Kormány átvette a javaslatunkat és a Parlament hamarabb tárgyalta azt, eltekintve a Szövetség kezdeményezésétől” – mutatott rá Szabó Ödön parlamenti képviselő, aki elmondta, hogy a februárban benyújtott jogszabály-javaslatban az RMDSZ képviselői kitérnek azoknak a személyeknek a helyzetére is, akik ezeket az összegeket befizették, a Szövetség javaslata tisztázza azt is, hogy miként kapják vissza ezen összegeket az érintettek, viszont a Kormány által kidolgozott változatban ez nem szerepel.

„Az RMDSZ Képviselőházi frakciója megszavazta a Kormány által benyújtott tervezetet, abból a megfontolásból, hogy a pénzügyi amnesztia mielőbb életbe lépjen.  A Szövetség javaslata megoldja azon személyek helyzetét, akik nagyobb egészségügyi-biztosítási járulékot kellett fizessenek, mint amennyi arányos lett volna a jövedelmükkel, illetve visszamenőleg eltörli ezen személyek tartózásait. Tekintettel arra, hogy a Kormány változata nem tisztázza azon személyek helyzetét, akik már befizették azt, reméljük, hogy jogszabály-kezdeményezésünket mielőbb napirendre teszik és a parlament többsége belátja, hogy szükség van erre az intézkedésre is. A tegnap elfogadott törvény arra serkenti Romániát, hogy az érintettek ne fizessenek időben, és igazságtalan azokkal szemben, akik kifizették az egészségügyi biztosítást” – taglalta Szabó Ödön képviselő.