Szabó Ödön: nem tehetjük kockára gyermekeink jövőjét

2016.12.03. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szabó Ödön: nem tehetjük kockára gyermekeink jövőjét

Az RMDSZ választási programjában megfogalmazta, hogy kezdeményezi a tananyag csökkentését, a tanárok anyagi helyzetének javítását, a szakoktatás fellendítését, de folytatná a magyar iskolák felújítását is, azt a munkát, amelyet 27 éve folyamatosan végez – jelentette ki Szabó Ödön Bihar megyei képviselőjelölt Várfenesen, december 3-án, ahol azt taglalta a jelenlévőknek: az RMDSZ oktatáspolitikájának kiemelt célja az erdélyi magyar oktatási tér fejlesztése, kiterjesztése a szórványban is, a szórványkollégium-hálózat megerősítése, olyan anyanyelvű iskolarendszer biztosítása, amely gyorsan és hatékonyan igazodik a munkaerő-piaci igényekhez. „Ez a térség a mi szórványunk, itt valóban a minőség mentheti meg a magyar oktatást”- nyomatékosított.

Hozzátette: „azt akarjuk, hogy minden magyar gyermek korszerű, jól felszerelt iskolában tanuljon, és minőségi, tartalmas tanulással tölthesse mindennapjait függetlenül attól, hogy Erdély melyik szegletében él, így jelentős mértékben csökkenthetjük a román osztályokba íratott magyar gyerekek számát.”

Erdély-szerte elterjedt jelenség, hogy a magyar szülők, sok esetben még azok is, akik nem vegyes házasságban élnek, román osztályba íratják a gyereküket – mutatott rá Szabó Ödön. Úgy véli, ez kiküszöbölhető lenne az anyanyelven történő oktatás minőségének növelésével, a tankönyvek újításával, és a korszerű, modern iskolai környezet létrehozásával. „Sok olyan esettel is találkoztam, hogy román szülők adták magyar iskolába a gyereküket, mivel látták, hogy ott jobb a színvonal. Saját tapasztalatból is elmondhatom, hogy minden szülő csakis a legjobbat akarja biztosítani gyermeke számára, de ezért nekünk, politikusoknak is dolgoznunk kell, hogy Erdély minden pontján legyenek olyan korszerű magyar oktatási intézmények, ahova nyugodt szívvel íratják be a gyerekeket” – szögezte le a képviselőjelölt.

 „Számunkra világosak a céljaink, tudjuk, miért harcolunk. Nem titok, hogy főként gyermekeink jövőjéért dolgozunk, hogy olyan Erdélyben nőhessenek fel, és élhessenek teljes életet, ahol a kisebbségi lét nem teher, ahol nem fordulnak többé elő jogcsorbítások, és nem korlátoznak minket anyanyelvünk használatában. Azt akarjuk, hogy gyerekeinknek ne okozzon fejtörést, hogy magyar iskolába adják-e az unokáinkat, és ne tapasztalják meg soha azt, hogy milyen, amikor a magyar intézmények működését maguk a hatóságok veszélyeztetik” – hangsúlyozta Szabó Ödön. Hozzáfűzte: „ezért kell szavaznunk, és a megfelelő négyzetbe tennünk a pecsétet december 11-én. Szövetségünkön kívül nincs más a parlamentben, aki kiállna értünk, erdélyi magyarokért. Egy hét múlva gyermekeink jövőjéről is döntünk. Nem engedhetjük el a kezüket ebben az ellenünk irányuló támadásokkal, jogcsorbításokkal teli időben.” 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.