Szakértői megbeszélés Brüsszelben a kisebbségi polgári kezdeményezésről

2013.01.23. | RMDSZ , Kisebbségvédelem , FUEN , Kisebbségi polgári kezdeményezés

Szakértői megbeszélés Brüsszelben a kisebbségi polgári kezdeményezésről

Kisebbségi és Európa-jogi szakértők szerint helytálló a kisebbségi polgári kezdeményezésről szóló elképzelés, amely kisebbségvédelmi intézkedéscsomagot (Minority SafePack) fog előterjeszteni az Európai Bizottságnak – hangzott el az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által az Európai Parlamentben kedden délután szervezett zártkörű szakértői megbeszélésen.

Az esemény házigazdájaként Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy múlt héten Dél-Tirolban az RMDSZ, a Dél-Tiroli Néppárt (SVP) és a FUEN együttműködési megállapodásával olyan politikai döntés született, amely tükrözi a feleknek a közös projekt iránti elkötelezettségét. Az egyezmény értelmében a szakmai előkészítő munka véglegesítéséhez szükség van az uniós jogban és az emberi jogokban jártas szakértők véleményére és ötleteire. A képviselő hangsúlyozta, hogy az aláírásgyűjtés sikere érdekében az európai kisebbségek szolidaritására van szükség, ehhez pedig olyan intézkedés-csomag kell, amelyben minden közösség – a legnagyobb, már autonómiával rendelkező közösségtől, a legkisebb nyelvi csoportig – megtalálja az ő sajátos helyzetének megfelelő értéket. "Az autonómia valamilyen formája, beleértve a területi autonómiát és az önrendelkezést, minden olyan európai kisebbségi közösség vágya, amely még nem rendelkezik vele. Ezt a törekvést a kezdeményezésben uniós nyelvezetre kell lefordítanunk és elfogadtatnunk" - emelte ki Winkler Gyula. Az európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott: "látnunk kell, hogy az Európai Unióban a kisebbségi jogok bővítése egy évtizede egy helyben topog. Tudjuk, hogy a kezdeményezéssel hosszú távon építkezünk, ilyen értelemben az EU küszöbön álló átalakítása is bizalomra ad okot, hogy a kisebbségvédelem nagyobb figyelmet kap az uniós intézményekben".

A tanácskozáson elhangzott, hogy a javaslatcsomagnak tartalmában és nyelvezetében is illeszkednie kell az európai szerződésekhez. A szakértők ebből a szemszögből elemezték azokat a területeket, amelyeken a kezdeményezés az Európai Bizottságot intézkedések meghozatalára kéri. A Minority SafePack területei a nemzeti identitás, az anyanyelv és kultúra megőrzése, a különféle autonómiaformák megteremtéséhez vagy kiterjesztéséhez nyújthatnak európai uniós támpontokat. A tervezett intézkedéscsomag konkrét javaslatokat fogalmaz meg az alapvető emberi jogok, a diszkriminációmentesség, a kulturális és nyelvi jogok, az oktatás, az állampolgári jogok és az audiovizuális média területén. A kezdeményezők szerint kiemelten fontos az európai unió regionális politikája, de a vita során felmerültek olyan intézkedések, mint például az európai nyelvi sokszínűséget támogató programok.

Jan Diedrichsen FUEN igazgató, az ülés moderátora kiemelte az Európai Parlament támogatásának fontosságát a kisebbségi kérdésben, és üdvözölte az RMDSZ és az SVP európai parlamenti képviselőinek, valamint az EP kisebbségi frakcióközi munkacsoportja elnökének hozzájárulását és aktív támogatását.