Szakmai kihágások miatt is meneszteni kell a diszkrimináló orvost – László Attila szenátor a kolozsvári gyermekkórházban történt esetről

2016.02.25. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szakmai kihágások miatt is meneszteni kell a diszkrimináló orvost – László Attila szenátor a kolozsvári gyermekkórházban történt esetről

www.maszol.ro

Mindent megteszünk, valamennyi parlamenti eszközt felhasználunk azért, hogy az olaszteleki lány esetére felhívjuk a román hatóságok figyelmét, ezzel egy időben azt is számon kérjük: mit tettek ez ügyben az állam illetékes intézményei, hogyan kerülnék el a jövőben az ilyen eseteket. Sürgős intézkedésekre van szükség a törvénykezésben, ugyanakkor a hatályban lévő jogszabályok tiszteletben tartása is hagy maga után kívánnivalót. Ráadásul, a páciensek megalázása, diszkriminálása az illető intézmény működését is veszélyeztetik. Ezért úgy gondolom, hogy a szaktárcának is érdeke egy olyan jogi keret megalkotása, amely biztosítékot jelent az ilyen helyzetek ellen” – hangsúlyozta László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei szenátora február 24-én, szerdán Bukarestben azt követően, hogy a parlament felsőházában iktatta az egészségügyi miniszterhez fogalmazott interpellációt.

A Kolozs megyei szenátor gyermekorvosi minőségében is elfogadhatatlannak, felháborítónak nevezte azt, hogy egy beteg, szenvedő gyermekkel egy szakorvos úgy viselkedjen, ahogy a kolozsvári gyerekkórház orvosa tette: „az interpelláció kitér arra is, hogy az illető orvos még mindig egy kolozsvári egészségügyi intézmény alkalmazottja, és annak ellenére is megőrizhette ezt a minőségét, még mindig tevékenykedhet orvosként, hogy korábban számtalan panasz érkezett szakmai kihágásairól, szabályszerűen ezekről vált híressé.”

 

László Attila azt is elmondta: az állam illetékes hatóságainak és intézményeinek konkrét intézkedéseket kell hozniuk ez ügyben, nem halogathatják a végtelenségig a szankciókat. Ugyanakkor az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója a rendelkezésére álló valamennyi parlamenti eszközt felhasználja, mindent megtesz azért, hogy az olaszteleki lányéhoz hasonló esetek ne fordulhassanak elő az egészségügyben.

Mint az ismert, az RMDSZ annak a jogszabálytervezetnek a mielőbbi elfogadását szorgalmazza, amely az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést biztosítja a magyar embereknek. Mindemellett a Szövetség politikusai parlamenti kérdésben, ezúttal pedig interpellációban is számon kérték a szakminisztérium vonatkozó intézkedéseit. 

Hanganyag:
László Attila nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.