Szakmai szervezetekbe tömörülve eredményesebb a pályázás

2014.05.08. | Kovászna , gazdaság , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szakmai szervezetekbe tömörülve eredményesebb a pályázás

Fotó: Bethlendi Tamás

A most kezdődő, hétéves uniós költségvetési keret számos új lehetőséget nyújt a hátrányos helyzetben levő, egykor ipari háttérrel rendelkező régiók számára, köztük a bányavidékek számára is – hívta fel az erdővidéki vállalkozók és polgármesterek figyelmét Winkler Gyula szerda délután Baróton. Az EP-képviselő kiemelte, fontos feltétel a helyi kezdeményezés. 

"A vállalkozók, a gazdák az önkormányzatokkal, civil és egyházi szervezetekkel karöltve jó együttműködést kell hogy kiépítsenek annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudjanak európai forrásokat lehívni. Ki kell használni a létező lehetőségeket, szakmai szervezetekbe tömörülve pedig eredményesebb a pályázás, ezt mutatják a tapasztalatok. Ugyanakkor nagyon fontos az állandó információáramlás, az odafigyelés az uniós pályázati rendszerekre, ehhez viszont helyi igény is szükséges. Azt kell felmérni, hogy van egy adott keret és minden pénz, amit nem mi nyerünk meg, azt elviszi valaki más, ezért kell felkészülni az új kiírásokra” – hangsúlyozta Winkler Gyula, aki a megújult Közös Agrárpolitikát és Regionális Fejlesztési Politikát ismertette, beszélt a KKV-ék perspektíváiról.

 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy többlettámogatást igényelhetnek azok a vállalkozók, akik falvakon tevékenykednek, de nem mezőgazdasággal foglalkoznak, ennek a programnak a vidék felzárkóztatása a célja. Winkler Gyula tájékoztatta az erdővidékieket, arról, hogy megduplázódik a LEADER program költségvetése, eléri a 624 millió eurót. "Ugye a LEADER program alapelve a társulás, az önkormányzat, vállalkozó és civil szféra közösen részesül a támogatásban.  Sok jó példát láttunk az együttműködésre, és a közös munka, a társulás, szövetkezés minden uniós projektben előnyt jelent” – mondta el Winkler Gyula.

 

A találkozó házigazdája Lázár Kis Barna, Barót polgármestere volt. Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Klárik László szenátor azokat az erdővidéki gondokat ismertette, amelyeknek rendezésében az EP-képviselő segítségét kérték. 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.