Szamosújvár, a mezőségi szórvány­oktatás szíve

2016.05.23. | Oktatásügyek , Önkormányzati választások

Szamosújvár, a mezőségi szórvány­oktatás szíve

Hosszas harc, rengeteg erőfeszítés és szorgalmas munka eredményeként indul idén ősszel a tanítás a szamosújvári önálló magyar iskolában. Az intézmény a város magyar diákjain kívül a Mezőség harminc településéről érkező gyerekeknek is biztosítja az anyanyelvű oktatást a Téka Szórványkollégiumnak köszönhetően. A több mint 450 helyi magyar gyerek jelenleg a város vegyes nyelvű tanintézményeiben tanul, azonban az új iskola két épületének megnyitásával a városból minden magyar osztály ide fog átkerülni. Az iskola a mezőségi szórvány szimbolikus intézményévé válhat.

Az erdélyi Mezőség magyarsága jelentős kulturális és történeti értékekkel járult hozzá a magyar nemzeti örökséghez. Ennek ellenére az itt élő magyar közösség nagyon keveset kapott ebből vissza. Ezt a mulasztást igyekeznek pótolni az itt működő civilszervezetek – mondta el Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke, aki beszámolt arról is, hogy „szakmai egyetértés van, hogy a szórványoktatás megszervezésének egyik legeredményesebb módja az önálló oktatási intézményből és kollégiumból álló iskolaközpontok kiépítése. Úgy érhetünk el jelentős eredményeket a beolvadás megfékezésében, ha sokkal erősebb iskolákat, magasabb minőségű oktatást tudunk felmutatni, mint az átlagos többségi intézmények.

A mezőségi magyar gyerekek második otthona

A tizenöt éves Anna egészen kicsi korától kollégiumban lakik, mert szülei fontosnak tartották, hogy magyarul tanulhasson. „Az osztálytársaimmal nagyon várjuk, hogy az új épületbe járhassunk, biztos vagány lesz, minden új és modern” – osztotta meg elvárásait Anna.

A Kemény Zsigmond Szórvány­oktatási Központ építését 2010-ben kezdték. A központ a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány és a szamosújvári Téka Alapítvány szórvány­oktatási programját teljesíti ki, amellyel hosszú távon biztosítanák a közösség minőségi anyanyelvű oktatását. Ezt segítik a Válaszúton és Szamosújváron épített kollégiumok, ahol eddig több száz magyar gyermek számára biztosítottak szállást és ellátást, lehetővé téve számukra az anyanyelven történő tanulást. „Itt a kollégiumban mi nemcsak szállást, ellátást biztosítunk, hanem megpróbáljuk nevelni is a gyerekeket” – hangsúlyozta Balázs-Bécsi Attila.

Szamosújváron a magyar oktatóknak mindeddig ingázniuk kellett az iskolák között, hogy a magyar tannyelvű osztályokban megtarthassák az órákat, az új épület elfoglalása után viszont ők is nyugodtabb körülmények között végezhetik munkájukat, jobban odafigyelhetnek a gyerekekre.

N. Edit édesanyaként a kezdetektől támogatta az iskola létesítésének ötletét, hogy kisfia, Péter magyar nyelven, jó körülmények között, felkészült szakemberektől tanulhasson. „Az iskola csökkentheti azt a hátrányt, amellyel a tömbmagyar vidékekről származó társaikkal szemben indulnak az itteni gyerekek. Tudom, hogy itt nemcsak tanítják, hanem figyelnek is a gyerekeinkre” – mondta el a szamosújvári anyuka.