Szeben megye az idei Magyar Szórvány Napjának házigazdája

2014.11.09. | Szórvány , Szeben

Szeben megye az idei Magyar Szórvány Napjának házigazdája

November 15-én negyedik alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Szórvány Napját, ebből a szempontból is kitűnő az időzítése a MIÉRT Szórványkonferenciájának – emelte ki Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke szombaton, Kalotaszentkirályon. Az EP-képviselő Szabó József MIÉRT-elnök és Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettesének meghívására érkezett a Magyar Ifjúsági Értekezlet hétvégi rendezvényére, amelynek témája a nagyvárosi szórvány volt.

,,A szimbolikus alkalmak fontosak a közösség számára, hiszen az összefogást, a felelősségérzetet erősítik. Ez volt az egyik elgondolás, amely arra késztette az RMDSZ-t, hogy a nagyváradi kongresszusán, 2011 februárjában határozatot fogadjon el a Magyar Szórvány Napjáról, amelyet november 15-én ünneplünk Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napján" – mondta el Winkler Gyula. Ez az a nap "amikor a magyar nemzet jobban odafigyel a szórványmagyarságra, rendezvények, híradások, előadások, konferenciák, közösségépítő programok révén", idézte az EP-képviselő a kongresszusi határozatot, majd kitért arra is, hogy a szórványnap megünneplése a székely-szórvány együttműködés gyümölcse, hiszen a kezdeményezést háromszéki és vajdahunyadi közösségépítők és politikusok fogalmazták meg először. ,,Déva, Brassó és Nagyenyed után most Medgyes és Nagyszeben lesz a házigazdája az erdélyi központi rendezvényeknek jövő szombaton. A Medgyesen sorra kerülő konferencia napirendjén szórványoktatási kérdések és Szeben megyei magyar közösséget bemutató előadások szerepelnek. Az esemény szervezői az RMDSZ Főtitkársága és a Szövetség Szeben megyei szervezete. A rendezvény kiemelt meghívottja Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Seszták Miklós, a magyar kormány nemzeti fejlesztési minisztere. Tavalytól a Magyar Állandó Értekezlet szórvány-szakbizottságának döntése értelmében az egész Kárpát-medencében megünneplik a Magyar Szórvány Napját november 15-én" – ismertette Winkler Gyula. Szerinte a szórványnap nemcsak ünneplésre, de számvetésre is alkalmat teremt. ,,Ilyenkor áttekintjük az RMDSZ szórványcselekvési tervének programjait, az eredmények mellett a további teendőket is számba vesszük. A Kárpát-medencei dimenzió pedig természetes, hiszen az identitásvesztés megfékezése, a szórványközösségek megerősítése mindenütt a Kárpát-medencében egyformán fontos és a nemzetpolitika nélkülözhetetlen eleme" – hangsúlyozta.

Winkler Gyula előadását három részre tagolta, a Magyar Szórvány Napjának története és jelentősége mellett az RMDSZ szórvány cselekvési tervéről és a nagyvárosi szórványközösségek kérdéséről is beszélt.