Székely hagyományok a változó világban – Kelemen Hunor a csíkszépvízi termény-betakarítás ünnepén

2014.10.11. | Csík terület , államelnök-választás
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Székely hagyományok a változó világban – Kelemen Hunor a csíkszépvízi termény-betakarítás ünnepén

Fotó: Banga Előd-Ernő

„Csíkszépvízen már az 1770-as évektől írásos hagyománya van  annak a tevékenységnek, amelyet ma ünnepel a közösség. Tudjuk, hogyan osztották fel a parcellákat, hogyan termesztették a káposztát és elődeink – nagyapáink, dédapáink, szépapáink – ugyanígy megünnepelték a betakarítását. Fontos továbbvinnünk ezt a hagyományt. Csak akkor tudunk hiteles jövőt építeni, ha nem szakadunk el attól a történelemtől, amely identitásunk része. És a XXI. század változó világában is meg kell találnunk a helyét a székelyföldi állattenyésztés, és növénytermesztés hagyományának, és ugyanígy a székely nóták, népköltés és táncok hagyományának is” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök, államelnök-jelölt a hetedik alkalommal megszervezett Szépvízi káposztavásáron, amelynek idén Csíkdánfalva volt a díszvendége.

 

„A hagyományőrzés tekintetében kiemelkedő helyen áll ez a község. Mert túl azon, hogy az egész éves tisztességes munka után eljön a termés betakarításának ideje, olyan egyedülálló, különleges ünnepen vehetünk részt, amely legalább annyira szól a munkáról, mint az ünneplésről. Mert a mező egyik felén dolgoznak, a másik felén pedig ünnepelnek a szépvíziek” – hangsúlyozta a Szövetség államelnök-jelöltje, aki az eseményen köszöntötte a felcsíki településekről érkezett részvevőket, meghívottakat.

 

Ferencz Tibor csíkszépvízi polgármester szerint Felcsíkon jó mezőgazdasági esztendőt zárnak, jó volt a széna-, gabona- és krumplitermés. „2008-ban, amikor ezt a rendezvényt újraélesztettem, azt akartam, hogy visszahozzam azt, amiről édesapám és a hozzá hasonló öregek meséltek. Az idén ez az utolsó mezőgazdasági megmozdulás, mert az általunk termesztett káposzta az év utolsó terménye, amelyet betakarítunk” – mondta a településvezető, aki szerint a szépvízieknek megoldást kell találniuk az értékesítésre, az pedig az egész közösségen áll, hogy a káposztatermesztésbe fektetett munkája mennyire lesz kifizetődő.

 

Az eseményt követően Kelemen Hunor a Felcsíki Kistérség által szervezett negyedik Tűzoltó vándorkupán vett részt Csíkmadarason, ahol a környező települések önkéntes tűzoltói voltak jelen.

Kelemen Hunor a csíkszépvízi termény-betakarítás ünnepén Kelemen Hunor a csíkszépvízi termény-betakarítás ünnepén Kelemen Hunor a csíkszépvízi termény-betakarítás ünnepén
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.