Székely István: a kulturális autonómia napi cselekvést feltételez, nem egy darab papíros, amelynek sorsát a hivatalos közlönyből olvassuk ki

2015.03.21. | Kulturális Autonómia Tanács

Székely István: a kulturális autonómia napi cselekvést feltételez, nem egy darab papíros,   amelynek sorsát a hivatalos közlönyből olvassuk ki

Fotó: Banga Előd-Ernő

„Az autonómia nem egy darab papíros, amelyet valahová benyújtunk, aztán naponta megnézzük a hivatalos közlönyben, hogy vajon elfogadták-e. Sokkal inkább egy másfajta gondolkodásmódot jelent, amelyhez cselekvési tervet, jövőképet kell hozzárendelnünk, meg kell határoznunk, mit tehetünk naponta azért, hogy ehhez a célhoz közelebb kerüljünk. Ezt tettük mi azáltal, hogy huszonhárom különböző területre bontottuk le a szükséges napi teendőket” – jelentette ki Székely István, a Kulturális Autonómia Tanács elnöke, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős főtitkárhelyettese, aki a testület elmúlt egy évének tevékenységéről számolt be 2015. március 21-én, ugyanakkor az új programokról, és a már elkezdettek folytatásáról is beszélt. Arra is emlékeztetett: a KAT-ot kooperációs felületként hozták létre, olyan fórumként, amely megteremti a közösség véleményformálói számára a tapasztalatcsere intézményi feltételeit.

„A közösségépítés kiindulópontjához való visszatérésünket az a felismerés határozta meg, hogy a kilencvenes években megfogalmazott nagy társadalomszervezési programok, az önálló magyar tannyelvű egyetem kivételével, a kétezres évek elejére nagyjából megvalósultak. Ezek egy részének a gyakorlati leképezése elmaradt, kifulladt, elakadt, a kérdés pedig az volt: hogyan reagáljuk le ezt a helyzetet. Arra a következtetésre jutottunk, hogy programjainkba be kell építetnünk az egyházak, a civil társadalom meglátásait is, mert kizárólag a politikai logika mentén nem jutunk egyről a kettőre” –  hangsúlyozta a KAT elnöke,  aki arról is beszámolt: az elmúlt évben jelentős következtetéseket eredményező tanácskozásokat folytattak a székelyföldi művelődési házak jövőjéről, a könyvkiadásról szóló gyakorlatorientált véleményeket, ajánlásokat pedig a Communitas Alapítvány már be is építette támogatási kritériumai közé, ugyanakkor a kortárs képzőművészet támogatásáról is volt egyeztető beszélgetés.

„Néhány szakterületen nem sikerül a cselekvési módozatokat megtalálnunk. Itt a fiatal kutatók bevonását tervezzük, hiszen elengedhetetlen a közreműködésük, annál is inkább, hogy számukra épül az az intézményrendszer, amelyen jelenleg dolgozunk” – tette hozzá Székely István, aki a következő időszak teendői között az erdélyi magyar hagyatékok szétszóródása elleni fellépést, ennek kapcsán pedig a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel kötött együttműködést említette. Szóvá tette továbbá a magyar házak és a tájházak hálózatának létrehozását, és egy olyan erdélyi útikalauznak az összeállítását, amelynek margóján honismereti mozgalom indulhat a középiskolás diákszervezetek, illetve az RMPSZ bevonásával.