Székely Jánosra emlékeztek Tordán

2012.02.16. | Kolozs , Ünnep
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Székely Jánosra emlékeztek Tordán

Sokkal többet kellene beszélnünk Székely Jánosról, az íróról, a költőről, a gondolkodóról, mint eddig, mert bár nem tartozott korának legnépszerűbb alkotói közé - ehhez nem volt eléggé populáris - számos alkotása a magyar irodalom alapművei közé tartozik: ő az erdélyi magyar irodalom és írásművészet egy rendkívül fontos és sajátos vonulatának, egy puritán, ugyanakkor egy mély gondolkodói, filozófiai magatartást tükröző erdélyi stílusnak a képviselője volt – jelentette ki Markó Béla szerdán, egy tordai rendezvényen. Markó Béla a református népfőiskolán tartott elődást a húsz évvel ezelőtt elhunyt, tordai születésű alkotóról, Székely Jánosról, akinek emlékét nemcsak az irodalmi világ, hanem a helyi közösség is elevenen őrzi.

Mint mondta, Székely János művei többségükben a társadalmon belüli feszültségekről és egyenlőtlenségekről, a hatalom és az egyén összetett viszonyáról szóltak, és egész életművében a kiszolgáltatottak, a megalázottak igazságát védte. Ő tulajdonképpen nem költő, nem drámaíró, hanem filozófus, gondolkodó volt: ahogyan azt meg is fogalmazta hitvallásában, számára az irodalom, mint nyelvi produktum kevésbé volt fontos, csupán eszköz az igazság kifejezésére. Mindezt azonban olyan egy olyan mély áramú, ragyogó gondolatisággal tette, hogy ennek egyedülállóságát kortársai is kivétel nélkül elismerték – mondta.

Markó Béla személyes élményeiről, Székely Jánossal az Igaz Szó szerkesztőségében eltöltött éveiről is mesélt. Mint mondta, Székely János nemcsak íróként, költőként, hanem lapszerkesztőként is rendkívül lelkiismeretes, alapos volt, egy olyan ember, aki a látszólagos zárkózottsága ellenére tanítómestere volt fiatalabb kollégáinak.
- Bár sokan nem ezt a racionális, szigorú, magas gondolatkonstrukciót keresték az erdélyi művészetben, munkássága mégis hitelesen és sajátosan erdélyi: Székely János életművében ugyanis egy irodalmi eszközökkel kifejezett, nagyon is összefüggő, erdélyi magyar gondokodás-szemlélet bontakozott ki – mondta előadásában Markó Béla.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.