Székelyföld autonómia-törekvéseiről beszélt Sógor Csaba az EP-ben (AUDIÓ)

2014.03.11. | autonómia , Székelyföld , Európai Parlament
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Székelyföld autonómia-törekvéseiről beszélt Sógor Csaba az EP-ben (AUDIÓ)

A Székely Szabadság Napjának üzenetét tolmácsolta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a márciusi strasbourgi plenáris ülésen, a tüntetés napján. Az RMDSZ EP-képviselője elmondta, a Romániában élő magyarok helyzete kapcsán még számos tisztázatlan kérdés van, ezért a közösség párbeszédre kéri a román kormányt. 

A mai napon az erdélyi Marosvásárhelyen újra békés tüntetésen kérték a Romániában élő magyarok a magyar többségű Székelyföld területi autonómiáját. A közel 1,5 milliós romániai  magyarság több évtizede megfogalmazta azt az igényét, hogy a többségében magyarok lakta Székelyföld sajátos stásusú régiót képezzen, Románia területi integritását tiszteletben tartva nagyobb döntéshozatali jogosítványokat kaphasson” – fogalmazott Sógor Csaba az Európai Parlament strasbourgi székhelyén.

 

Sógor Csaba kihangsúlyozta, hogy a nemzetközi gyakorlat azt mutatja: a különböző autonómia-formák nagyban elősegítik az etnikumok közötti békét és harmonikus együttműködést. Az erdélyi magyar politikus elmondta, a romániai magyar közösség békésen ad hangot az elégedetlenségének, így próbál párbeszéder kezdeményezni a román kormánnyal. Sógor Csaba arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy ők is hallják meg a romániai magyarok szavát. 

Hanganyag:
Székelyföld autonómia-törekvéseiről beszélt Sógor Csaba az EP-ben


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.