Székelyföld is erősebb, ha a szórvány erőre kap

2011.12.17. | Szórvány , Aktuálpolitika

Székelyföld is erősebb, ha a szórvány erőre kap

Szimbolikus helyszín Sepsiszentgyörgy, hiszen az itteni vezetők felismerték, hogy Székelyföld is erősebb lesz, ha a szórvány megerősödik, ma pedig olyan dokumentumokat fogad el az SZKT, amely a szórvány számára fontos – kezdte felszólalást szombaton az SZKT-én Winkler Gyula, aki a Szórvány frakció nevében beszélt.

Szükség van az új szórványpolitikára, az új cselekvési tervre, hangsúlyozta az RMDSZ Hunyad megyei elnöke. „Szemléletváltásnak vagyunk tanúi, új szórványpolitikánk kezdeményező, pro-aktív, offenzív jellegű. Korábban a demográfiai, de a politikai folyamatok is arról szóltak, hogy az erősebbek tovább erősödnek, a gyengék gyengülnek. A népszámlálás demográfiai szempontból nem hozott jó eredményt a szórványban, de az biztató, hogy az RMDSZ kiemelten odafigyel ezekre a közösségekre” – fogalmazott Winkler Gyula, méltatva annak fontosságát, hogy az SZKT is megerősítette a Szórvány Napja alkalmából elfogadott zárónyilatkozatot, valamint elfogadásra került a szórvány cselekvési stratégia.

Winkler Gyula néhány mondatban ismertette az európai politikai helyzetet, kiemelve, hogy előzménytelenek azok a feszültségek, amelyek elérték az uniót. „Eddig a két sebességű Európa a régi és új, valamint a fejlettebb és kevésbé fejlett tagországok különbségét jelentette. Ma inkább arról beszélünk, hogy vannak tagországok, amelyek a politikai integráció mellett kötelezték el magukat és vannak tagországok, amelyek a szabadkereskedelmi egyezmény útjával megelégednek, ilyen például Nagy-Britannia. Mi a közösségek, a régiók Európájában szeretnénk élni, ez a politikai integrációt választó tagállamok útja, csakis ez vezethet az erős, szolidáris Európához” – mutatott rá az Európai Unióra váró kihívásokra Winkler Gyula.

A szombati SZKT-én díjazták azokat a személyiségeket, akik hozzájárultak a dévai Téglás Gábor Iskolaközpont létrehozásához, felépítéséhez. Erről a november 15-én először megtartott Szórvány Napja alkalmával határoztak. Oklevelet kapott Markó Béla miniszterelnök-helyettes, volt RMDSZ-elnök, Takács Csaba, a Communitas elnöke, Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, Dézsi Attila kormányfőtitkár, Kocsis Attila, a dévai Téglás Gábor Iskolaközpont igazgatója és Széll Zoltán nyugdíjas pedagógus. Post mortem kapta meg oklevelét Hauer Erich, az iskola alapításának egyik kezdeményezője.